AcasăOldGuvernantii taie drastic din garantiile pentru Prima Casa

Guvernantii taie drastic din garantiile pentru Prima Casa

Bancile au consumat integral plafoanele de garantii de stat pentru Prima Casa si cer, prin intermediul Fondului de Garantare, aproape 700 de milioane de lei in plus. Guvernul Ciolos nu este de acord si ofera garantii de maximum 200 de milioane de lei, pe motiv ca populatia se va umple de bani in 2016, dupa scaderea nivelului general al TVA.

Guvernul Ciolos sustine ca in 2016 vom avea mai multi bani pentru ca va scadea TVA

De la lansarea programului Prima Casa, din 2009 si pana in prezent au fost acordate peste 166.000 de garantii, pentru finantari in valoare de 3,2 miliarde de euro, respectiv de peste 13 miliarde de lei, din care in acest an au fost emise aproape 30.100 de garantii, in valoare de peste 2,5 miliarde de lei. Rata de neplata a creditelor prin Prima Casa este de 0,2%, pana acum fiind executate 401 garantii. Programul guvernamental are, in continuare, un real succes, fiind depuse zilnic aproximativ 140 de cereri de finantare prin Prima Casa, dar acest lucru nu va dura.

Suplimentarea garantiilor, refuzata

Un proiect initat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) are in vedere reducerea valorii garantiilor acordate de stat prin acest program.  Astfel, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), care actioneaza ca administrator al programului, a transmis catre MFP propunerea de suplimentare a plafonului alocat pentru Prima Casa cu suma de 696 de milioane de lei, ca urmare a solicitarilor transmise de bancile participante, plafoanele alocate fiind deja consumate. Cu toate acestea, MFP considera ca un asemenea nivel al garantiilor este prea mare. Aceasta deoarece responsabilii de la Finante au in vedere cresterea venitului disponibil al populatiei (pe ce s-or baza?), in conditiile relaxarii fiscale (carevasazica, daca scade TVA generala, dupa ce vom cumpara electronice, electrocasnice, autoturisme si alte marfuri nealimentare, ne vor ramane  gramezi de bani cu care sa cumparam si o casa, doua…) si a perspectivelor de crestere economica (despre asta sa vorbim la anu’!). Juristii MFP sustin ca toti acesti factori vor favoriza relansarea creditarii (mda, deja se vede un „entuziasm debordant” printre bancheri, dupa intrarea in vigoare a legii darii in plata), iar acordarea de garantii de stat pentru accesarea imprumuturilor imobiliare/ipotecare nu se mai justifica. In consecinta, in proiectul de act normativ initiat de MFP se arata ca suma de 696 de milioane de lei ca garantie de stat este prea mare. Drept urmare, reprezentantii Finantelor propun un plafon suplimentar de garantare pentru 2015 de numai 200 de milioane de lei, avandu-se in vedere ca pana la finele anului mai sunt mai putin de trei saptamani. Daca pana la sfarsitul acestui an nu se va aloca un alt plafon pentru 2016, suma neutilizata din suplimentarea pentru luna in curs va putea fi utilizata si in ianuarie 2016, dar continuarea programului Prima Casa este incerta.

author avatar
Arpad Dobre
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger