AcasăOldGuvernantii isi fura singuri caciula cu relaxarea fiscala

Guvernantii isi fura singuri caciula cu relaxarea fiscala

Mugur Isarescu cere guvernantilor sa nu sacrifice stabilitatea financiara de dragul reducerii taxelor

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras, ieri, atentia, ca relaxarea fiscala, propusa de Guvern incepand din 2016 prin Codul fiscal, este doar o pacaleala, daca autoritatile nu iau masuri pentru asigurarea macrostabilitatii economice si a stabilitatii financiare.

Mugur Isarescu cere guvernantilor sa nu sacrifice stabilitatea financiara de dragul reducerii taxelor

Isarescu sustine ca pastrarea stabilitatii financiare nu este un moft, intrucat economia de piata nu poate sa functioneze eficient, corect si se prabuseste daca nu este asigurata stabilitatea financiara. Seful BNR a atras atentia ca, dupa criza economica si financiara prin care a trecut si Romania, guvernantii trebie sa coordoneze politicile macroeconomice, care trebuie adaptate la conditiile post-criza.

Capcane pentru autoritati

Isarescu a precizat ca stabilitatea preturilor nu garanteaza stabilitate financiara. Criza a aratat ca instabilitatea financiara poate sa distruga stabilitatea preturilor in ambele directii, prin deflatie sau prin impingerea in extrem a unei inflatii, in cazul in care costurile pentru stabilizarea financiara sunt foarte mari, ceea ce poate genera deficite bugetare si datorie publica mare. Seful BNR a revenit asupra capitolului privind macrostabilitatea, deoarece se pare ca guvernantii vor crestere economica fara sa se gandeasca la stabilitatea financiara. Uneori se promoveaza idei ca este un fel de lux pe care noi, romanii, nu putem sa ni-l permitem, se pune in contrapondere stabilitatea financiara cu cresterea economica. S-a avansat si ideea de a opta pentru crestere economica rapida si sa lasam la o parte stabilitatea financiara, ca nu este nevoie de ea. Nu este adevarat!”, a atras atentia seful BNR. El a avertizat din nou asupra capcanei relaxarii fiscale „Daca relaxarea fiscala se face in conditiile nepastrarii unei macrostabilitati, este o pacaleala, pentru ca dai ceva cuiva, celor care beneficiaza de reduceri de impozite si apoi taxezi intreaga societate prin inflatie, prin dobanzi mai mari, depreciere de curs si, poate cel mai grav, prin arierate la platile bugetare, care sunt tot o taxa, netransparenta si greu de cuantificat, a spus Isarescu.

author avatar
Arpad Dobre
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger