AcasăOldGermanii isi „exporta” pensionarii din cauza costurilor

Germanii isi „exporta” pensionarii din cauza costurilor

Statul german plateste anual aporximativ 38 de miliarde de euro pentru ingrijire batranilor

Ultimul loc la care v-ati fi gandit ca nu poate sustine intretinerea varstnicilor este Germania, insa numeroase familii din aceasta tara isi trimit rudele batrane in centre de ingrijire din Polonia, deoarece acolo sunt costuri mai mici.

Statul german plateste anual aporximativ 38 de miliarde de euro pentru ingrijire batranilor

Motorul economic al zonei euro, tara cu cea mai mare contributie la bugetul UE si la sprijinul financiar pentru Grecia etc. sunt o serie de apelative pentru Germania, statul care isi permite (inca) sa plateasca pensionarilor sai pensii de mii de euro. Si nu pe ochi frumosi, ci pe munca de minimum 30 de ani si a cotizatiilor platite in zeci de ani de contribuabilii ajunsi acum la pensie. Sunt multi varstnici cu nevoi speciale, care trebuie ingrijiti in centre specializate, multe dintre acestea beneficiind inclusiv din partea statului de plata unei cote-parti a costurilor de intretinere. In prezent, statul aloca 1,4% din PIB (aproximativ 38 de miliarde de euro pe an) pentru ingrijirea varstnicilor. Restul cheltuielilor se achita de familiile apartinatoare si din pensiile batranilor. Insa se pare ca aceste cheltuieli sunt  tot mai greu de suportat, astfel ca multe familii opteaza pentru trimiterea rudelor batrane in centre din Polonia, unde costurile sunt mai accesibile. De altfel, conform unui recent sondaj, 20% dintre familiile apartinatoare din Germania si-ar trimite varstnicii in Polonia. Aceasta idee ar putea fi preluata si de catre intreprinzatorii romani.

Oportunitate de afacere pentru Romania

Intrucat modelul economic polonez pare agreat de catre autoritatile din Romania, de ce nu ar putrea fi preluata si ideea infiintarii de centre de ingrijire a pensionarilor germani? Expertiza exista, personal ieftin si bine calificat inca mai exista si se pot contracta inclusiv fonduri europene. In plus, ar putea reprezenta si o oportunitate pentru turism, prin atragerea v izitatorilor din Germania.

author avatar
Arpad Dobre
374 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger