AcasăOldGarantii de 2,5 miliarde de lei pentru Prima Casa in 2015

Garantii de 2,5 miliarde de lei pentru Prima Casa in 2015

Chiriasii din blocurile ANL isi pot cumpara apartamentele prin Prima Casa

Ministerul Finantelor a postat pe site-ul sau un proiect de act normativ prin care plafonul garantiilor acordate de stat pentru achizitia de locuinte prin programul Prima Casa este stabilit la 2,5 miliarde de lei in 2015.

Chiriasii din blocurile ANL isi pot cumpara apartamentele prin Prima Casa

In nota de fundamentare a proiectului de ordonanta se arata ca stabilirea garantiilor guvernamentale este necesara pentru a nu se crea disfunctii in randul celor care doresc achizitionarea unei locuinte. Concret, in conditiile nefinalizarii acestui proces pana la sfarsitul anului 2014, persoanele care au batut deja palma cu vanzatorii ar fi supuse riscului pierderii avansurilor prevazute in antecontractele incheiate. In consecinta, in proiectul de act normativ se propune alocarea unui plafon suplimentar de garantare pentru anul 2015 in valoare de 2,5 miliarde de lei.

Conditii

Creditele Prima Casa au o dobanda compusa din indicele ROBOR la trei luni (1,54%/an la cea mai recenta raportare a BNR),  plus o marja fixa de cel mult 2,5 puncte procentuale. Asadar, costurile initiale se ridica, in prezent, la putin peste 4%/an. Potrivit legii, cei care vor un credit pentru un apartament prin Prima Casa (ori vor sa-si cumpere locuinta ANL prin acest program) tebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie. Bancile participante la program sunt: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Millennium Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, EFG Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credite Agricole, OTP Bank, Bank Leumi, RIB Bank si ING Bank.

author avatar
Arpad Dobre
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger