AcasăOldFondurile UE, furate cu miliardele!

Fondurile UE, furate cu miliardele!

Francoise Le Bail (foto) si Giovanni Kessler acuza autoritatile nationale de neimplicare in combatera deturnarii fondurilor UE

„Sifonarea” fondurilor UE este sport european la nivelul statelor comunitare, iar autoritatile de la Bruxelles inregistreaza la categoria pierderi antecalculate cateva sute de milioane de euro pe an. Comisia Europeana (CE) trage un semnal de alarma, avertizand ca, de fapt, din „cosnita” comuna se fura cateva miliarde de euro anual.

Francoise Le Bail (foto) si Giovanni Kessler acuza autoritatile nationale de neimplicare in combatera deturnarii fondurilor UE
Giovanni Kessler

Potrivit statisticilor biroului antifrauda al UE, OLAF, suma furata ar fi de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Sefa Directoratului general pentru justitie al CE, Francoise Le Bail, a fost audiata recent in Comitetul pentru libertati civice al Parlamentului European. Cu aceasta ocazie, ea a facut dezvaluiri alarmante privind utilizarea frauduloasa a unei bune parti din fondurile europene. „Suntem indreptatiti sa credem ca suma reala este mai degraba apropiata de ordinul miliardelor, decat de ordinul milioanelor”, a avertizat Le Bail.

Birou supra-statal de super-procurori

Francoise Le Bail si seful OLAF, Giovanni Kessler, au discutat cu parlamentarii europeni, recomandand ca absolut necesara infiintarea unui nou Birou al Procurorului Public European (EPPO), pentru identificarea fraudulentilor care sifoneaza banii Uniunii. Noul organism ar urma sa fie autorizat pentru a declansa investigatiile legate de fraudarea fondurilor comunitare la nivelul intregii UE.

Autoritatile nationale, prea putin interesate

Kessler sustine ca noua institutie este necesara, deoarece autoritatile nationale au avut, pana in prezent, rezultate foarte slabe in a urmari informatiile furnizate de OLAF. „Nu exista o uniformitate printre statele membre in capacitatea si vointa de a gestiona eficient aceste infractiuni”, a precizat Giovanni Kessler Nici Romania nu e mai breaza, deoarece UE ne-a suspendat anul trecut  finantarea programelor pentru transporturi, cresterea competitivitatii economice si pentru Programul Operational Regional (POR), din cauza deturnarii fondurilor rerspective.

author avatar
Arpad Dobre
292 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger