AcasăOldFMI: Guvernul a ratat tinte, reducerea CAS, mai la vara

FMI: Guvernul a ratat tinte, reducerea CAS, mai la vara

Andreea Schaechter e de acord cu reducerea CAS, daca nu afecteaza bugetul de stat

Delegatiile finantatorilor (cu sau fara voia) Romaniei au tras, ieri, linie in urma incheiereii misiunii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene in Romania. Rezultatele evaluarii par mai degraba negative si nici estimarile economico-sociale pentru acest an nu sunt prea optimiste. Acciza la motorina se va aplica simultan cu cea pentru benzina.

Sefa misiunii FMI in Romania, Andreea Schaechter, a punctat, ieri, principalele concluzii rezultate in urma incheierii celei de-a doua evaluari a recentului acord cu Fondul. Printre acestea se numara si incetinirea cresterii economice (de la 2,8% in 2013 la 2,2% in 2014), inflatie mai mare in a doua parte a anului si inmultirea creditelor neperformante.

Andreea Schaechter e de acord cu reducerea CAS, daca nu afecteaza bugetul de stat

Acciza la motorina, „amanata” pentru… aprilie

O prima surpriza o constituie modul de supra-accizare a carburantilor. Initial, guvernul stabilise ca se va aplica atat la motorina, cat si la benzina, fapt ce a starnit tensiuni in USL si amenintari de greva generala din partea transportatorilor. Ca sa o dreaga, premierul Victor Ponta a precizat ca acciza la motorina se va aplica abia din vara, nu din aprilie, ca la benzina. Spiritele s-au mai calmat, dar, luni seara, seful executivului a cotit-o din nou: acciza suplimentara de sapte eurocenti pe litru se va aplica din aprilie la carburanti, adica si la motorina. Acest lucru a fost confirmat si de Andreea Schaechter.

Arierate din cauza transporturilor

Sefa misiunii FMI a atras atentia ca autoritatile de la Bucuresti au ratat tinta de reducere a arieratelor pentru ultimul trimestru din 2013. „Nu pot sa va dau nume de companii acum (este vorba, printre altele, de CFR Calatori si CFR Infrastructura – n.r.), dar sectorul transporturilor este unul dintre sectoarele care contribuie cel mai mult in termeni negativi la aceste arierate. Aici sunt peste 50% din aceste arierate”, a spus Schaechter.

Reducerea taxarii poate sa astepte

Schaechter a precizat ca discutiile dintre FMI si guvern pe tema reducerii contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale pentru angajator vor fi reluate in iulie. Oficialul FMI sustine, insa, ca este necesara o analiza astfel incat masura sa fie neutra din punct de vedere bugetar. Asadar, reducerea CAS ramane pe joi, la vara…

author avatar
Arpad Dobre
221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger