AcasăOldFirmele nu se inghesuie sa sponsorizeze ONG-uri

Firmele nu se inghesuie sa sponsorizeze ONG-uri

Sponsorizarile sunt folosite inclusiv pentru dotarea unor case ale seniorilor

Desi legislatia permite sponsorizari si dirijarea a 20% din impozitul pe profit catre finantarea ONG-urilor, doar 21% dintre firmele care au avut profit in 2014 au inregistrat cheltuieli de sponsorizare.

Sponsorizarile sunt folosite inclusiv pentru dotarea unor case ale seniorilor

Legea sponsorizarii se modifica din 2016, iar companiile pot directiona si mai multi bani, deoarece plafonul de sponsorizare va creste de la 0,3% la 0,5% din cifra de afaceri.  Desi facilitatea fiscala oferita de legea sponsorizarii este cunoscuta de 87% dintre IMM-uri, doar 52% dintre companiile respondente spun ca au directionat fonduri catre ONG in 2014. Aceasta este una dintre concluziile sondajului „Cum vad ONG-urile si IMM-urile legea sponsorizarii?”, realizat de HOSPICE Casa Sperantei, EY Romania si Asociatia pentru Relatii Comunitare. Iata si alte concluzii ale sondajului:

–         Cele mai multe dintre companii au directionat fondurile (20% din impozitul pe profit) catre educatie (27%), protectie sociala (20%), sanatate (19%), sport (17%).

–         Principala metoda folosita de ONG-uri ca sa convinga companiile sa isi redirectioneze banii prin „facilitatea 20%” este apelarea la prieteni comuni sau cunoscuti, contactul direct/in persoana, urmat de contactul prin telefon si de solicitarea directa prin posta electronica.

In 2014, doar 21% dintre firmele care au realizat profit au facut uz de „facilitatea 20%”, redirectionand 554 de milioane de lei din impozitul pe profit catre ONG-uri, dar suma totala putea ajunge la 1,4 miliarde de lei (318 milioane de euro), fara nicio cheltuiala suplimentara din partea firmelor.

author avatar
Arpad Dobre
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger