AcasăOldFirmele agricole risca falimentul din cauza datoriilor si a incasarilor proaste

Firmele agricole risca falimentul din cauza datoriilor si a incasarilor proaste

Firmele agricole si-au cumparat utilaje performante, dar lucreaza in pierdere

Conform datelor financiare, toate companiile care activeaza in sectorul cultivarii cerealelor, a plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase inregistreaza venituri in crestere semnificativa, dar care nu se regasesc in profituri mai mari.

Firmele agricole si-au cumparat utilaje performante, dar lucreaza in pierdere

Investitiile in retehnologizare sunt necesare, deoarece Romania inregistreaza o productivitate de trei ori mai mica fata de media inregistrata in UE in agricultura.  Conform unui studiu realizat de Coface Romania, desi ritmul de retehnologizare a activelor a depasit de peste doua ori dinamica uzurii acestora pentru al treilea an consecutiv, performantele economice intarzie. Companiile au apelat din ce in ce mai mult la creditul la furnizor, durata medie de plata crescand pana la 269 de zile, in timp ce creantele sunt colectate la 153 de zile.

 

Profitul, in scadere de trei ani

Profitul companiilor din Romania este sub nivelul celui din Europa Centrala si de Est. Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2014 a fost de +4,7%, inregistrand o dinamica descrescatoare fata de nivelul inregistrat in trecut, respectiv +5,8% pentru anul 2013 si +8,9% pentru anul 2012.  Aproximativ 44% dintre companiile din agricultura au raportat o deteriorare a rezultatului net in 2014, comparativ cu anul anterior, aproximativ 20% dintre acestea trecand pe pierdere. Potrivit Coface Romania, firmele autohtone au un grad de indatorare total de 65%, comparativ cu media inregistrata pe plan regional de doar 45%.

Productivitatea, mult sub nivelul din UE

Studiul Coface arata ca firmele romanesti au inregistrat cel mai ridicat nivel al investitiilor in active fixe si in terenuri, ponderea acestora in totalul activelor fixe fiind de 23%, de doua ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional. Productivitatea medie in agricultura (valoarea adaugata bruta raportata la numarul de ore lucrate anual) este de trei ori mai mica in Romania comparativ cu media UE. Din acest punct de vedere, dinamica investitiilor foarte ridicata in Romania este justificata de necesitatea retehnologizarii si de eficientizarea acestui sector. In ciuda acestui fapt, profiturile sunt in scadere, iar investitiile sunt nesustenabile.

author avatar
Arpad Dobre
185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger