AcasăOldFirmele agricole, neproductive, neprofitabile si in prag de faliment

Firmele agricole, neproductive, neprofitabile si in prag de faliment

Firmele agricole din UE sunt de trei ori mai productive decat cele din Romania

Cele peste 6.500 de firme din Romania se afla in coada clasamentului societatilor de profil din UE, fiind slab tehnologizate, cu incasari amanate de jumatate de an si aflate la un pas de faliment. Peste 1.200 de companii agro lucreaza in pierdere, fiind in cvasi-insolventa.

Firmele agricole din UE sunt de trei ori mai productive decat cele din Romania

Marea majoritate a firmelor din agricultura inregistreaza vanzari si profituri in scadere, indeosebi in sectorul cultivarii cerealelor, a plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase. Un studiu realizat de firma Coface, lider mondial in domeniul aigurarilor de credit, atrage atentia ca firmele romanesti care activeaza in domeniile mentionate prezinta cea mai precara situatie a indicatorilor financiari, comparativ cu media inregistrata in Europa Centrala si de Est (ECE). Expertii atrag atentia si asupra gradului de tehnologizare redus si a productivitatii scazute, precum si a cresterii datoriilor pe termen scurt , concomitent cu scaderea lichiditatilor, urmatoruil pas fiind insolventa.

Statistici negative

Din totalul de 6.510 de companii active din acest sector, doar 555 inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de un milion de euro, generand 72% din veniturile inregistrate la nivelul intregului sector. Celelalte companii fie au o pondere valorica foarte mica in totalul cifrei de afaceri, fie nu desfasoara nicio activitate. Jumatate dintre firmele care activeaza in acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net pe parcursul anului 2013, comparativ cu anul anterior, iar 20% dintre acestea lucreaza in pierdere. In plus, firmele  romanesti din domeniul agro au un grad de indatorare total de 66%, comparativ cu media inregistrata pe plan regional (ECE), de doar 45%. Astfel, companiile din Romania inregistreaza cel mai ridicat grad de indatorare pe plan regional.

Productivitate scazuta,  finantare ioc

Productivitatea medie in agricultura din Romania este de trei ori mai mica fata de media UE. Potrivit Coface, rezultatele obtinute (profituri si vanzari in scadere), precum si modalitatea nesustenabila de finantare a investitiilor genereaza presiuni majore asupra lichiditatilor acestor companii, amplificand riscul de insolventa. Companiile din sectorul analizat care activeaza pe plan local inregistreaza cel mai lent nivel de colectare a creantelor, respectiv de 150 de zile, cu peste 50 de zile mai mult decat media regionala.

Datorii imense, insolventa sigura

Modalitatea nesustenabila de finantare a investitiilor se reflecta asupra situatiei foarte precare de lichiditate. In consecinta, companiile din Romania care activeaza in sectorul agro raporteaza un grad de acoperire a datoriilor pe termen scurt prin trezorerie de doar 9%, de doua ori mai putin decat media la nivel regional. Evaluarile de risc realizate de catre Coface Romania pe un esantion reprezentativ pe plan local indica faptul ca Romania inregistreaza cea mai mare pondere a firmelor cu risc de insolventa ridicat, (75%, comparativ cu media ECE de 54%), precum si a companiilor care efectueaza platile cu intarziere (38%).

author avatar
Arpad Dobre
340 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger