AcasăOldFinantele restrictioneaza platile intre firme la 2.000 de lei pe zi

Finantele restrictioneaza platile intre firme la 2.000 de lei pe zi

Depunerile in numerar ale firmelor la casieriile bancilor nu sunt plafonate ca suma zilnica

Ministerul Finantelor a publicat, ieri, un proiect de lege prin care va restrictiona drastic platile cu numerar. Firmele nu pot efectua intre ele plati cu cash mai mari de 2.000 de lei pe zi, iar persoanele fizice pot achita contravaloarea unor bunuri imobiliare sau masini doar prin cont bancar.

Depunerile in numerar ale firmelor la casieriile bancilor nu sunt plafonate ca suma zilnica

Proiectul de lege pentru  intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar prevede, la articolul 1, ca sunt interzise operatiunile de incasari si plati cu bani cash efectuate de persoane juridice. Interdictia se aplica pentru persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice ce desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica. Platile respective se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar (cont bancar). Interdictiile nu se aplica bancilor si nici persoanelor juridice care depun in conturi bancare sume in numerar. Perosanele fizice sunt obligate ca, la vanzarea/cumpararea unui bun imobiliar sau a unei masini, sa efectueze operatiunile de incasari/plati numai prin cont bancar.

Exceptii

Prin exceptie de la prevederile articolului 1se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:

a) incasari de la persoanele juridice si plati catre acestea in limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoana juridica (plafon maxim de 5.000 de lei/zi);

b)  incasari efectuate de catre magazinele de tipul Cash&Carry si plati ale persoanelor juridice catre aceste magazine in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana juridica.

Sunt interzise incasarile fragmentate, in numerar, de la beneficiari, respectiv pentru livari de bunuri/prestari de servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 2.000 lei/zi , respectiv de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul Cash&Carry.

author avatar
Arpad Dobre
457 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger