AcasăOldFalimentul personal poate fi declarat si in Romania

Falimentul personal poate fi declarat si in Romania

Declararea falimentului in strainatate este mai fezabila ca propunerea deputatul Mircea Grosaru

Falimentul personal, utilizat frecvent in ultima vreme in lume pentru cei care nu-si mai pot plati datoriile, poate fi declarat si de catre romani, desi in Romania exista doar proiecte de legi in acest sens.

Declararea falimentului in strainatate este mai fezabila ca propunerea deputatul Mircea Grosaru
Mircea Grosaru

Bancile abia au scapat de spectrul clauzelor abuzive, iar lobby-ul bancherilor a reusit cu greu sa tempereze initiativele parlamentarilor de a adopta legi in privinta falimentului personal. Pana in prezent au avut loc doua tentative in acest sens, prima fiind un proiect de lege blocat la Camera Deputatilor, iar a doua, o recenta initiativa a deputatului Mircea Grosaru. Acesta a elaborat un proiect prin care cetatenii romani sa-si poata declara falimentul personal daca isi pierd locul de munca fara vina lor, sufera de o boala grava ori sunt victimele unui dezastru natural si nu mai pot achita credite de minimum 10.000 de euro. Initiativa este laudabila, insa va dura mult pana va fi adoptata ca lege. O alta solutie o reprezinta declararea falmentului personal in strainatate.

Costuri suportabile

In Anglia, procesul este scurt, iar debitorul trebuie sa depuna o cerere la tribunal, apoi isi declara numele, domiciliul, veniturile si bunurile detinute, plateste o taxa de 700 de lire sterline si poate fi declarat falit chiar de la prima infatisare. Bunurile sale (locuinta, masina etc.) sunt luate in custodie de catre un administrator judiciar si lichidate pentru a satisface – fie si partial – creditorii, care nu-i mai pot cere ulterior alti bani. Pentru a reusi acest lucru, debitorul trebuie sa aiba domiciliul in Anglia, ori sa fie angajat sau sa se afle la studii in aceasta tara. Dupa obtinerea statutului de falit, persoana poate cere recunoasterea sentintei si in Romania si, astfel, isi declara falimentul personal si la noi in tara.

author avatar
Arpad Dobre
647 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger