AcasăOldEuropa va ramane fara zahar!

Europa va ramane fara zahar!

Seceta a afectat toate tarile producatoare de zahar

Vor ramane europenii fara zahar? Asta afirma cofetarii, fabricantii de biscuiti si de bauturi carbogazoase. Stocuriler de zahar in Europa se afla la cel mai scazut nivel dupa 2009, subliniaza acesti industriasi.

Seceta a afectat toate tarile producatoare de zahar

Comisia europeana trebuie sa actioneze  cat mai rapid si sa permita importuri mai mari din tari terte, reducand tarifele vamale, afirma acestia. La pol opus, cultivatorii de sfecla de zahar afirma ca nu se poate vorbi de riscul unei penurii, acuzand utilizatorii industriali de zahar de false rumori pentru ca Europa sa recurga la importuri cu efectul scaderii pretului sfeclei, fenomen ce a avut loc acum trei ani, noteaza Rfi. Dincolo de acuzatiile reciproce dintre producatorii si utilizatorii de zahar, ceea ce este cert este ca pretul zaharului a crescut, urmare a unei productii europene mediocre de zahar din sfecla, in aceasta iarna. Mai putin de 15 milioane de tone, o scadere cu 23%! Suprafetele cultivate au fost reduse si randamentul mai scazut din cauza secetei. Utilizatorii de zahar care nu au finalizat toate achizitiile in avans, vor plati anul acesta 500 de euro pe tona, fata de 400 anul trecut.

Expertii asteapta vara pentru estimari

Specialistii afirma ca nu se poate vorbi de penurie insa numai in iunie-iulie se va putea estima cererea de zahar, in functie de conditiile meteo, care va creste sau nu consumul de inghetata si sucuri, zone vitale pentru industria de zahar. Comisia europeana are insa alte parghii inainte de a deschide mai larg portile pentru importurile de zahar, cum ar fi sa recalifice zaharul european destinat producerii de etanol si altor aplicatii industriale in zahar destinat productiei alimentare. Chiar daca importurile de zahar ar creste in Europa, disponibilitatea acestuia nu va fi automat mai lejera. Tinand cont de seceta grava din sudul Africii, tarile producatoare din regiune vor avea suficiente oportunitati pe piata locala si de scutiri de taxe vamale, inainte sa examineze furnizari pentru Europa.

author avatar
National
227 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger