AcasăOldEuropa depinde de Rusia, cu sau fara gaze de sist

Europa depinde de Rusia, cu sau fara gaze de sist

Explorarea gazelor de sist e in toi si in Romania

Autoritatile UE au anuntat ca vor pune cat mai putine piedici pentru exploatarea gazelor de sist, pentru a reduce dependenta de importuri, dar chiar si asa, Europa nu poate rezista fara clasicele gaze rusesti.

Explorarea gazelor de sist e in toi si in Romania

In ultima vreme se tot bate moneda pe gazele de sist, iar Polonia si alte state UE – inclusiv Romania – au inceput explorarea la scara larga, cu scopul de a reduce sau chiar a renunta la importuri. Cu toate acestea, un studiu realizat de Institutul de cercetari IDDRI din Franta releva ca acest tip de gaze nu va rezolva problema consumului in Europa. Potrivit expertilor IDDRI, gazele de sist vor avea un impact redus asupra „tabloului” energetic european si nici nu se pune problema reducerii dependentei de importurile de gaze si petrol din Rusia. Mai rau, studiul releva ca in Europa nu se cunosc rezervele potentiale de gaze de sist si, in aceste conditii, se estimeaza ca, la nivelul anilor 2030-2035, aceste gaze vor acoperi cel mult 10% din cererea de energie.

Rezultatele studiului au venit ca un dus rece pentru autoritatile de la Bruxelles, care au facut tot ceea ce le-a stat in putere ca sa impulsioneze explorarea si exploatarea gazelor de sist in UE, recomandand prevederi minime si facultative privind respectarea normelor de mediu in cazul fracturarii hidraulice.

author avatar
Arpad Dobre
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger