AcasăOldEnergia verde, blocata de vechile centrale pe carbune

Energia verde, blocata de vechile centrale pe carbune

Dupa un veritabil boom in perioada 2004-2010, centralele de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice au intrat in declin. Autoritatile din statele membre UE, inclusiv Romania, au anulat subventiile pentru energia verde, iar oficialii de la Bucuresti vor sa ceara diverse ajutoare de la Comisia Europeana pentru complexurile energetice depasite din punct de vedere tehnic, nu pentru energia verde.

„Fermele” fotovoltaice trebuie sa astepte inchiderea „mastodontilor” pe carbune

In 2004 a avut loc un start rapid si o crestere a productiei de la 0,7miliarde kWh la 62,4 miliarde de kWh in 2012, reprezentand 5,3% din consumul general de electricitate. Potrivit unei  analize efectuate de Coface, cresterea a fost generata de Germania, Spania si Italia, unde productia de energie electrica generata de panouri fotovoltaice reprezenta 80% din baza instalata in Europa in 2012. Cresterea productiei a fost generata de:

–         politicile publice care au sustinut investitiile in acest sector;

–         scaderea preturilor modulelor de panouri;

–         razboiul preturilor intre producatori;

–         importurile de componente din China, reprezentand 75% din total.

Anul 2011 a marcat o „aterizare de urgenta” a sectorului , prin anularea subventiilor, inmultirea proiectelor speculative, explozia „bulei solare” si atingerea varfului insolventelor companiilor de profil in anii 2011-2012.

Obstacole pe termen scurt

Obstacolele  pe termen scurt au fost generate de supracapacitatea de productie de electricitate, dar si de:

–         activitatea industriala scazuta;

–         presiunea scazuta asupra preturilor energiei;

–         initiativele de salvare/economisire a energiei electrice: pana in 2020 se doreste reducerea consumului de energie la un nivel comparabil cu inchiderea a 400 de centrale electrice.

Decarbonizarea”, respinsa de guvernanti

Un alt obstacol pentru relansarea productiei de energie electrica prin „ferme” de panouri fotovoltaice il reprezinta faptul ca autoritatile impun restrictii fata de incercarile de „decarbonizare”. Acest demers este initiat pentru a permite o amortizare a costurilor cu vechile investitii (centrale pe carbune, cum e si cazul celor din Romania), precum si pentru evitarea penalizarii producatorilor „traditionali”. La noi, doar Fiscul mai poate inchide– din cauza datorilor la buget –  Complexul Energetic Oltenia, un mastodont util candva, dar supradimensionat si depasit din punct de vedere tehnologic.

Perspective pe termen mediu

Productia de energie electrica prin panouri fotovoltaice are, totusi, un viitor, din perspectiva integrarii europene a electricitatii. Expertii Coface vad ca solutie generarea intermitenta sub control a energiei electrice si, in paralel, dezvoltarea resurselor stocate. Deocamdata, doar Germania si Franta au rezultate in integrarea  europeana a energiei electrice, fiind vorba insa de numai 10% din totalul productiei. Potrivit analistilor pietei, este nevoie de aplicarea unei noi legislatii care sa actioneze in favoarea utilizarii fotovoltaicelor. Acestea vor fi si mai atractive, ca urmare a cresterii costurilor de productie a energiei traditionale si a reducerii costurilor de instalare a panourilor.

author avatar
Arpad Dobre
220 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger