AcasăOldElvetia, pusa la colt pentru „cota de imigratie”

Elvetia, pusa la colt pentru „cota de imigratie”

Simonetta Sommaruga a anuntat ca dorinta poporului va fi satisfacuta rapid

Votul elvetienilor in favoarea unei limitari a imigratiei da peste cap mai multe acorduri cu  Uniunea Europeana.

Mai multi oficiali europeni au deplans alegerea elvetienilor, iar UE a anuntat ca va examina implicatiile acestei initiative asupra relatiilor bilaterale.

Aplicare imediata

Simonetta Sommaruga a anuntat ca dorinta poporului va fi satisfacuta rapid

„Cetatenii elvetieni si-au dorit schimbarea sistemului in domeniul imigratiei, optand pentru stabilirea de plafoane si contingente”, a declarat ministrul Justitiei, Simonetta Sommaruga. „Guvernul de la Berna va aplica rapid decizia luata prin referendum de 50,3% dintre elvetieni, de limitare a imigratiei in masa.” Acordul privind libera circulatie a persoanelor, vizat in mod direct de acest referendum, a fost semnat in 1999 si a intrat in vigoare in 2002. Conform acestui acord, cetatenii europeni si cei elvetieni beneficiaza de drepturi egale de intrare si sejur, de acces la o activitate economica, de a fi angajati in calitate de muncitori independenti, de a fi tratati egal in domeniul securitatii sociale, precum si de a li se recunoaste calificarile profesionale. Alte tratate amenintate acum sunt cele legate de comercializarea produselor, agricultura, cercetare si transporturi.

Elvetia risca izolarea

Rezilierea acordurilor bilaterale dintre Elvetia si Uniunea Europeana ar putea reprezenta o lovitura grava pentru economia elvetiana, strans legata de situatia economica a statelor vecine, provocand un deficit al fortei de munca. Anularea acordului privind libera circulatie a persoanelor in UE va duce la iesirea Elvetiei din Spatiul Schengen, care este o zona de libera circulatie. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a subliniat ca Elvetia, care realizeaza 60% din comertul sau exterior cu UE, „se inchide in ea insasi”.

author avatar
Arpad Dobre
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger