AcasăOldEfect pervers al ieftinirii creditarii: leul se va deprecia

Efect pervers al ieftinirii creditarii: leul se va deprecia

Mugur Isarescu a anuntat ca procesul de dezinflatie va continua si in aceasta toamna

Analistii financiari atrag atentia ca daca Banca Nationala a Romaniei va continua, asa cum a anuntat, scaderea dobanzii de politica monetara, aceasta va avea un efect nedorit: moneda nationala se va deprecia.

Mugur Isarescu a anuntat ca procesul de dezinflatie va continua si in aceasta toamna

Consiliul de administratie al BNR a decis, la inceputul lunii august, scaderea dobanzii de politica  monetara de la 5% la 4,5%. Decizia a venit dupa ce, in sedinta din 1 iulie 2013, Banca Nationala scazuse dobanda respectiva de la 5,25% la 5%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat ca reducerea notabila a dobanzii de politica monetara a fost posibila datorita procesului de dezinflatie. El a precizat ca acest proces va continua si in toamna. Masurile luate de BNR sunt invitatii clare pentru bancheri pentru reluarea creditarii. Dobanzile la depozite s-au situat intre 3,5% si 6,5%, iar cele la credite, de minimum 10%/an, acest ecart permitand bancherilor scaderea costurilor creditarii. In ultima vreme, doar cateva banci au scazut, e drept, nesemnificativ, dobanzile la credite, in vreme ce la depozite, acestea au fost reduse de fiecare institutie bancara.  Pare neverosimil, dar analistii spun ca leul se va deprecia tocmai din aceasta cauza.

Curs de 4,54 de lei/euro in iarna

Analistii casei de brokeraj forex X-Trade Brokers estimeaza ca, in decembrie 2013, cursul valutar poate ajunge la 4,54 lei/euro, daca BNR va continua sa reduca dobanda de politica monetara. Expertii financiari sustin ca scaderea dobanzilor la depozitele in lei, ca urmare a masurilor luate de BNR, ii va indeparta pe investitori, care isi vor plasa banii in alte monede locale din Europa si Asia, mai atractive ca randament, iar leul se va deprecia.

author avatar
Arpad Dobre
276 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger