AcasăOldEconomia gri a ajuns la o treime din PIB

Economia gri a ajuns la o treime din PIB

Cosmin Vladimirescu sustine ca platile online, inclusiv prin ATM, pot reduce evaziunea fiscala

Evaziunea fiscala este la cote mari in Romania, iar specialistii din domeniul financiar estimeaza ca economia gri a ajuns la aproape o treime din PIB. Specialistii din domeniul financiar-bancar sustin ca o masura pentru combaterea acestei probleme o reprezinta extinderea platilor electronice.

Cosmin Vladimirescu sustine ca platile online, inclusiv prin ATM, pot reduce evaziunea fiscala

Managerul general al MasterCard Romania, Cosmin Vladimirescu, a declarat, ieri, ca economia gri a Romaniei se ridica, in prezent la peste 28% din PIB. „Daca guvernul si autoritatile din domeniu vor implementa cat mai repede cele zece masuri pe care le-am  propus inca de la sfarsitul anului trecut, economia gri se va reduce, intr-un interval de cinci-sapte ani, cu minimum zece puncte procentuale”, a precizat Vladimirescu. El a mentionat ca platile electronice pot reduce evaziunea fiscala, iar aplicarea masurilor propuse poate introduce in circuitul veniturilor fiscalizate aproximativ 14 miliarde de euro. Masurile de reducerea evaziunii fiscale includ:

–         limitarea platii in numerar a drepturilor salariale,

–         acordarea ajutoarelor sociale prin carduri preplatite,

–         organizarea de loterii fiscale,

–         reducerea plafonului de casa,

–         raportarea tranzactiilor incasate cu cardul,

–         introducerea de case de marcat online si cu POS,

–         incurajarea platilor electronice prin facilitati fiscale,

–         facilitarea incasarilor bugetare prin mijloace electronice,

–         stimularea dezvoltarii infrastructurii,

–         impunerea obligatiei pentru toti comerciantii de a accepta plati cu cardul pentru achizitiile care depasesc o valoare minima.

Premiera financiara mondiala la Bucuresti

Venind in intampinarea largiri sferei platilor electronice, companiile Western Union, MasterCard Romania si Banca Transilvania au lansat ieri, in premiera mondiala, la Bucuresti, un nou serviciu de primire de bani la ATM.  Acesta permite persoanelor care au card MasterCard si Maestro, emis in Romania de orice institutie financiara, sa primeasca bani prin Western Union si sa-i retraga direct de la bancomatele Bancii Transilvania. Banii pot fi primiti, practic, de oriunde din lume, inclusiv din Romania, in lei, euro sau dolari. Practic, cei care au de primit bani se duc la un bancomat BT, selecteazai optiunea Western Union, numarul de control al transferului de bani (MTCN) si suma de bani in valuta in care au fost trimisi banii. Suma intra automat pe card, care poate fi utilizat la cumparaturi sau retragerea de bani de la ATM.

author avatar
Arpad Dobre
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger