AcasăOldEconomia „duduie” pe minus

Economia „duduie” pe minus

Liviu Voinea avertizeaza ca multe firme cu pierderi au si capitaluri negative

Premierul Victor Ponta se lauda, ieri, cu o crestere a PIB si a puterii de cumparare a populatiei, bazandu-se pe statistica oficiala, institutul de profil anuntand insa ca salariile au scazut in special la constructia de masini (motorul economiei), iar BNR a avertizat ca firmele au pierdut in ultimul an aproape zece miliarde de euro.

Liviu Voinea avertizeaza ca multe firme cu pierderi au si capitaluri negative

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost de 12,6%, in domeniul fabricarii autovehiculelor de transport rutier, intre 6,0% si 9,0%  la fabricarea produselor textile si in activitati extractive,  intre 4,5% si 5,5% la fabricarea echipamentelor electrice etc. Aceste domenii (in special contructia de masini) constituiau motorul economiei romanesti, dar acum acesta „duduie” pe minus. Potrivit statisticii, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate, in principal, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici.

Mari pierderi la firme

Raportul asupra stabilitatii financiare, prezentat recent de viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, releva o situatie grava a firmelor in anul care a trecut, situatie care cu siguranta nu e mai buna nici in acest an. Astfel, pierderile companiilor s-au mentinut la un nivel ridicat, desi economia pare ca-si revine din criza. Pierderile companiilor nefinanciare in anul 2014 au fost de 42 de miliarde de lei (9,4 miliarde de euro), sectorul privat avand cea mai mare scadere (39 de miliarde de lei, respectiv 8,7 miliarde de euro). Intreprinderile de stat cu rezultat negativ cumuleaza pierderi de trei miliarde lei (0,7 miliarde euro). „Inregistrarea unor rezultate negative in mod repetat duce la erodarea capitalului si la cresterea gradului de indatorare, iar 75% dintre firmele cu pierderi aveau in anul 2014 capitaluri proprii negative”, a atras atentia Liviu Voinea. Poate aude si premierul…

author avatar
Arpad Dobre
442 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger