AcasăOldDobanda BNR, la un nou minim istoric

Dobanda BNR, la un nou minim istoric

Mugur Isarescu a mai facut o invitatie bancherilor sa reia creditarea economiei reale

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, ieri, sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,75%/an la 2,5%/an. Acest nivel reprezinta un nou minim istoric, iar BNR estimeaza ca inflatia va scadea in continuare in acest an, fiind influentata de prabusirea cotatiilor la titei.

Mugur Isarescu a mai facut o invitatie bancherilor sa reia creditarea economiei reale

BNR a efectuat, in 2014, trei reduceri ale dobanzii de politica monetara, prima scadere fiind operata in luna august, cand Consiliul de Administratie al Bancii nationale a decis o taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5%/an la 3,25%/an. Ieri, BNR a decis sa mai dea un semnal bancherilor pentru reluarea creditarii, scazand dobanda-cheie de la 2,75%/an la 2,5%/an.

Argumente si estimari

Sigur, argumentul oficial al reducerii operate de institutie este scaderea inflatiei in 2014. Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 1,26% in noiembrie 2014 de la 1,44% in octombrie 2014. In noiembrie 2014, rata medie anuala a inflatiei a fost de 1,1%, usor inferioara nivelului de 1,2% din luna precedenta. Pe de alta parte, oficialii BNR au precizat ca rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum – indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu UE – s-a mentinut la nivelul de 1,4%.  Pe termen scurt, se anticipeaza mentinerea traiectoriei ratei anuale a inflatiei sub limita inferioara a intervalului tintei stationare. Acesta va fi rezultatul influentei exercitate de evolutia pretului petrolului pe plan mondial si a persistentei deficitului de cerere agregata. Mai pe romaneste, nici populatia, nici firmele nu-si majoreaza consumul, deoarece nu-si permit acest „lux”, deci o cerere scazuta mentine si inflatia redusa.

Asteptari

Ori de cate ori a redus BNR inflatia, guvernatorul Mugur Isarescu a tot invitat bancherii sa reia creditarea, in special a economiei reale si mai putin a populatiei, dar acest lucru se lasa asteptat. Pe de alta parte, decizia BNR va incuraja bancile sa scada dobanzile, dar nu la imprumuturi, ci la depozite, descurajand, astfel, economisirea (e drept ca populatia nu mai sta demult la coada la ghiseele bancare sa depuna bani…).

author avatar
Arpad Dobre
241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger