AcasăOldDoar consumul mai salveaza economia Romaniei

Doar consumul mai salveaza economia Romaniei

Unele ramuri ale industriei si-au redus activitatea din cauza taxei pe constructii speciale

Criza fiscala si deflatia, doua probleme mari ale zonei euro, au inceput sa se estompeze, iar statele membre care utilizeaza moneda unica se bazeaza acum in special pe cererea de consum. Romania nu face exceptie, iar cresterea economica din tara noastra s-a bazat, preponderent, pe consum, dar mult mai putin pe investitii.

Unele ramuri ale industriei si-au redus activitatea din cauza taxei pe constructii speciale

Cresterea economica anuala a ajuns in trimestrul al doilea la 3,7%, fata de 3,8% in primul trimestru. Conform unei prognoze elaborate de Ernst & Young (EY Eurozone Forecast  – EEF), cresterea a fost predominant determinata de consum, iar analistii se asteapta ca PIB sa creasca cu 3,5% in 2015, peste estimarea EEF, de 3,1%, din iunie 2015. De asemenea, se estimeaza o crestere si mai mare in 2016,, de 3,7%, ca urmare a cererii interne puternice si a imbunatatirii balantei nete a exporturilor. Ulterior, ritmul va incetini, dar se va stabiliza la o medie de aproximativ 3% pe an intre 2017 si 2019.

Competitivitate scazuta

Consumul intern continua directia ascendenta de la inceputul anului si ramane si pe sfarsit de an principalul motor de crestere in Romania, alimentat de nivelul foarte scazut al inflatiei, si de recenta relaxare fiscala. „Romania se bucura de o rata scazuta a somajului si de o crestere economica sustinuta. Pentru a exploata la maxim aceste avantaje, sunt insa necesare eforturi semnificative pentru a creste competitivitatea economiei romanesti, prin reformarea pietei muncii si imbunatatirea mediului de afaceri”, a precizat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania.

author avatar
Arpad Dobre
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger