AcasăOldDiscutiile cu FMI confirma intentia de majorare a cotei unice

Discutiile cu FMI confirma intentia de majorare a cotei unice

Majorarea cotei unice de impozitare, discutata de liderii USL, a fost vehement respinsa de liberali si minimalizata de initiatori, adica de social-democrati. Acestia sustin ca a fost doar o simulare, insa a fost atat de reusita, incat  FMI o recomanda ca unica solutie pentru majorarea pensiilor si salariilor.

Dupa ce vestea privind intentia PSD de majorarea a cotei unice a „transpirat” (dar nu fara intentie, ci in mod clar pentru testarea opiniei publice), liderii politici aflati la putere s-au dat de ceasul mortii sa conteste masura.

Victor Ponta a deschis discutia despre majorarea cotei unice, iar reprezentanta FMI, Andrea Schaechter, i-a spus si cum sa o faca

Andrea Schaechter,

Simulari de la stanga la dreapta

La inceput, presedintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat categoric impotriva majorarii cotei unice. „Nimeni, nici primul-ministru, nici altcineva, alti colegi din USL, din partea PSD sau altui partid nu au venit cu aceasta propunere, sa marim cota unica”, a spus, initial, Antonescu, dupa care a recunoscut ca „au fost niste discutii pe aceasta tema”. Intrebat despre initiatorii acestor discutii, liderul liberal a dat nume, contrazicandu-si prima afirmatie. „Trebuie sa fi fost ori domnul Ponta, ori domnul Chitoiu”, a admis Antonescu. La randul sau, vicepremierul Liviu Dragnea a recunoscut ca au fost facute simulari in acest sens. Asadar, desi nu a cerut nimeni majorarea cotei unice, acest lucru a fost discutat dupa ce a fost propus de Ponta si/sau Chitoiu, apoi s-a facut o simulare, la o „sueta” in USL.

Cresterea lefurilor si pensiilor, in „carca” firmelor

Ceea ce insa nu spune nici stanga, nici dreapta in mod clar este ca  promisiunile privind marirea salariilor bugetarilor si a pensiilor, precum si scaderea CAS – masuri pentru care nu sunt bani la buget – au fost discutate  cu FMI, care agreeaza „simularea” lui Dragnea. Astfel, conform unor surse apropiate discutiilor cu FMI, autoritatilor romane li se recomanda doua cai pentru onorarea promisiunilor catre popor: fie majorarea cotei unice de la 16% la 20% si TVA de 22% (se pot majora salariile bugetarilor si pensiile), fie cate 22% pentru ambele taxe (pe langa majorarea lefurilor si pensiilor se poate reduce CAS). In consecinta, pentru cei 1,2 milioane de bugetari, 5,8 milioane de pensionari si alti 2,5 milioane de asistati vor plati taxe mai mari cele 1,3 milioane de firme si PFA, precum si cei 3,8 milioane de angajati la firmele private.

[poll id=”625″]

author avatar
Arpad Dobre
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger