AcasăOldDeciziile BNR descurajeaza economisirea

Deciziile BNR descurajeaza economisirea

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cere bancherilor sa finanteze economia reala

Consiliul de Administratie al BNR a decis, ieri, reducerea dobanzii de politica  monetara. Demersul ar trebui sa scada costurile creditarii – putin probabil – si va oferi un motiv in plus bancherilor sa reduca si mai mult avantajele – abia perceptibile in prezent – pentru cetatenii care inca isi mai tin economiile in banci.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cere bancherilor sa finanteze economia reala

Conducerea BNR a luat, ieri, urmatoarele hotarari:

–         reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 2%/an la nivelul de 1,75% pe an, incepand de azi;

–         reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit de la 10% la 8% si mentinerea celor aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 14%, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015.

De asemenea, BNR a decis ca rata dobanzii aferente facilitatii de creditare – Lombard – se va reduce, de azi, de la 3,5% pe an la 3,25% pe an. Totodata, prin intermediul licitatiilor repo, bancile au acces la bani ieftini de la BNR, la dobanda de politica monetara.  Si ca tot veni vorba de bani ieftini, bancherii fac rost de acestia si de la cetatenii care fac depuneri in conturi de economii. Bancile ofera, in prezent, dobanzi de putin peste 2% pe an la depozite, insa, dupa scaderea comisioanelor de administrare si retragere, deponentii constata ca, in cel mai bun caz, scot tot atatia bani cat au depus in urma cu un an. Bancherii au tot redus aceste dobanzi, in urma scaderilor periodice efectuate de catre BNR si este de asteptat ca avantajele – atatea cate mai sunt de pe urma economisirii la banca – sa dispara cu totul.

 

author avatar
Arpad Dobre
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger