AcasăOldDecizie UE: Bancile romanesti pot fi amendate din cauza dobanzilor

Decizie UE: Bancile romanesti pot fi amendate din cauza dobanzilor

BNR si Mugur Isarescu (foto jos) ar urma sa verifice nu doar „sanatatea” bancilor, ci si modul de elaborare a dobanzilor la credite

Comisia Europeana pregateste o directiva prin care bancile raspunzatoare de stabilirea unor indici incorecti ai dobanzilor de pe piata interbancara sa poata fi amendate de catre autoritatile nationale.

BNR si Mugur Isarescu (foto jos) ar urma sa verifice nu doar „sanatatea” bancilor, ci si modul de elaborare a dobanzilor la credite
Mugur Isarescu

Reprezentantii Comisiei Europene (CE) au cerut de cateva ori transferarea institutiei care stabileste dobanda Libor (in functie de care se fixeaza dobanzile creditelor in valuta) de la Londra la Paris. Masura era considerata oportuna, in conditiile in care sucursale britanice ale unor banci precum UBS, RBS sau Barclays au fost acuzate de manipularea Libor si obligate la plata unei amenzi totalizand peste 2,5 miliarde de dolari. Cu toate acestea, autoritatile din Marea Britanie s-au opus vehement, iar dobanda Libor va fi stabilita, in continuare, la Londra, insa CE pregateste reglementari dure impotriva bancilor care vor manipula oricare alti indici pe piata interbancara.

Inspectii si penalizari

Potrivit unui proiect de Directiva a CE, majoritatea indicilor de dobanda ar urma sa treaca in raspunderea autoritatilor nationale de supraveghere. Acestea vor putea cere informatii de la furnizorii indicilor, vor putea efectua inspectii la birourile acestora si impune amenzi acolo unde este cazul, in functie de gravitatea situatiei. In Romania, principalii indici sunt ROBID (rata dobanzilor la depozitele atrase de banci) si ROBOR (rata dobanzilor la creditele acordate de banci), la care se adauga, evident si Libor si Euribor, pentru stabilirea costurilor creditelor in valuta. Banca Nationala a Romaniei,  ca autoritate in domeniu, publica ratele ROBID si ROBOR, insa ar urma sa ia la puricat si modul de stabilire a acestor dobanzi.

author avatar
Arpad Dobre
346 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger