AcasăOldCum ne afecteaza suspendarea zonei Schengen

Cum ne afecteaza suspendarea zonei Schengen

Disolutia spatiului Schengen aduce probleme pentru cele 27 de tari membre UE

O suspendare a Schengen ar submina functionarea pietei unice, impactul economic fiind cel mai puternic in Europa Centrala si de Est, Tarile Baltice, precum si Belgia, Olanda si Luxemburg, potrivit unei note de cercetare a analistilor Morgan Stanley, citata de cotidianul ungar Portfolio.

Disolutia spatiului Schengen aduce probleme pentru cele 27 de tari membre UE

Romania se afla pe locul al 15-lea intr-un top al impactului economic al suspendarii Schengen, care clasifica 27 de state din UE, fara Marea Britanie, in functie de cat de puternic ar fi afectate comertul intracomunitar, transporturile si turismul de o intrerupere a circulatiei libere. Cele mai puternice efecte negative vor fi resimtite de Romania pe filiera schimburilor comerciale si traficului aerian, in timp ce dificultatile inregistrate de turismul intracomunitar ar afecta mai putin Romania decat alte state, ca urmare a ponderii reduse a acestui sector in PIB si a numarului redus de turisti straini.

Ungaria, lovita in plin

Ungaria ar avea cel mai mult de pierdut in cazul reintroducerii controalelor la granite, din cauza integrarii comerciale ridicate cu restul UE. Pe pozitia a doua s-ar situa Croatia, urmata de Estonia (3), Slovenia (4), Luxemburg (5), Slovacia (6), Portugalia (7), Malta (8), Bulgaria (9) si Cehia (10). Romania se afla imediat dupa Letonia (13) si Belgia (14), fiind urmata de Spania (16) si Grecia (17). Cel mai redus impact ar fi resimtit de Suedia (24), Franta (25), Germania (26) si Danemarca (27).

Integrarea europeana, pusa la zid

Afluxul fara precedent de refugiati pune in pericol circulatia libera, fara controale vamale, in spatiul Schengen, potrivit analistilor bancii americane. „Principalul risc asociat suspendarii Schengen ar fi o reducere a schimburilor comerciale intre tarile europene (…) Impactul asupra schimburilor bilaterale in UE ar putea fi de 10-20% in cazul suspendarii Schengen”, potrivit acestora. Pe langa impactul economic, reintroducerea controalelor la granite ar putea avea si consecinte politice pe termen lung, subminand sustinerea in randul populatiei pentru continuarea procesului de integrare europeana. Romania nu este membra a spatiului Schengen, format din 22 de state UE si cele patru state din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia). Pe langa Romania, dintre membrii UE nu fac parte din spatiul Schengen nici Bulgaria, Cipru, Croatia, Marea Britanie si Irlanda.

author avatar
National
297 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger