AcasăOldCriza datoriilor private, o „bomba cu ceas” in UE

Criza datoriilor private, o „bomba cu ceas” in UE

Seful BCE, Mario Draghi (foto jos), s-a angajat sa pastreze moneda unica, indifernet cat va costa acest demers

Criza datoriilor suverane, declansata de Grecia si continuata de Spania, Portugalia, Irlanda si alte state, pare sa se apropie de sfarsit. Cel putin asta spun autoritatile de la Bruxelles, insa analistii avertizeaza ca „bomba cu ceas” a datoriilor private e pe cale sa explodeze si va produce efecte mult mai dure.

Seful BCE, Mario Draghi (foto jos), s-a angajat sa pastreze moneda unica, indifernet cat va costa acest demers
Mario Draghi

Statistica oficiala de la Bruxelles arata, negru pe alb, ca zona euro a depasit criza financiara, precum si pe cea a datoriilor suverane (acumulate de state ca Grecia, Spania si, in curand, si ca Romania, in urma imprumuturilor externe mult mai mari decat taxele si impoziele colectate in acele tari). Sa zicem ca ei, insa la orizont se prefigureaza o problema mai grava: criza datoriilor private din statele UE. Este vorba de sume uriase, de ordinul miilor de miliarde de euro, bani imprumutati de la banci de zeci de mii de companii. Acestea sunt numite de analistii de la publicatia The Economist „firme-zombie”, care inca nu s-au inchis, dar nici nu mai produc mare lucru, insa au contractat credite al caror volum total depaseste cu mult nivelul datoriilor suverane.

BCE plateste oricat pentru pastrarea euro

Potrivit analistilor economici, sunt prea putine sanse ca firmele respective sa returneze imprumuturile, iar bancile in cauza nici nu fac prea mare tapaj pe aceasta tema. Daca ar face-o, zona euro ar intra intr-o noua criza financiara, ce ar pune in pericol insasi existenta monedei unice. Or, seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, afirma, inca de anul trecut, ca BCE va face totul pentru mentinerea euro. Poate si din aceste motive tac bancherii europeni care au de recuperat mii de miliarde de euro de la „firmele-zombie”. Ei stiu ca, in cazul lor, BCE va interveni pentru a le ajuta, in caz de criza financiara, tocmai pentru a salva moneda unica.

author avatar
Arpad Dobre
236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger