AcasăOldConventia de la Viena din 1968, modificata pentru legalizarea automobilelor fara sofer

Conventia de la Viena din 1968, modificata pentru legalizarea automobilelor fara sofer

Vehiculele autonome au liber la circulatie

Saptamana trecuta UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) a oficializat o modificare a Conventiei de la Viena din 1968 cu privire la circulatia rutiera europeana, astfel incat vehiculele autonome vor fi autorizate sa circule in toate tarile care au aderat la respectiva conventie, informeaza Le Figaro.

Vehiculele autonome au liber la circulatie

O etapa importanta in implementarea tehnologiilor de conducere automatizata. Incepand cu 23 martie, sistemele de conducere automatizata vor fi autorizate pe sosele, cu conditia sa fie conforme cu reglementarile Natiunilor unite cu privire la vehicule sau sa poata fi controlate si dezactivate de sofer. Conventia de la Viena, care defineste din 1968 in majoritatea tarilor un anumit numar de reguli aplicabile circulatiei rutiere indica faptul ca soferul trebuia sa fie in orice moment stapanul unui autovehicul, ceea ce nu se aplica in momentul cand actul de a conduce este delegat inteligentei artificiale a masinii.

Discutii cu asiguratorii

Dispozitivele de conducere automatizata sunt din ce in ce mai prezente pe autovehiculele comercializate astazi. Demonstratii cu ”masini fara sofer” se fac din ce in ce mai des. Deja exista Google Car, dar Renault, Nissan, Peugeot-Citroen, Mercedes si Audi dispun si ele de asemenea prototipuri iar multi constructori de automobile au anuntat deja datele de comercializare a unor masini autonome. Urmatoarea etapa de trecut este chestiunea responsabilitatii in cazul accidentului provocat de un automobil autonom. Cine o va purta? Constructorul? Propriertarul? Fabricantul sistemului automat de conducere? Discutiile cu companiile de asigurari se asteapta a fi mai mult decat dificile insa observatorii apreciaza ca vointa tuturor actorilor implicati in aceasta noua industrie va permite obtinerea unui acord.

Tesla va livra o berlina mai accesibila in 2017

Elon Musk, ambitiosul patron al fabricantului californian Tesla va prezenta joi, la Los Angeles, Tesla Model 3, o berlina 100% electrica, care va avea un pret de 35.000 dolari. Cu un obiectiv de 500.000 de vehicule pe an in 2020, Tesla vrea sa dovedeasca ca poate fabrica in numar mare o masina mai ieftina ca precedentele modele. Berlina Model 2 si crossover-ul Model X se vand la ora actuala cu 70.000 de dolari pret de baza. Primele livrari ale Model 3 vor incepe la sfarsitul lui 2017 in SUA si in 2018 in Europa.

author avatar
National
444 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger