AcasăOldConsiliul Concurentei, cu ochii pe bancheri

Consiliul Concurentei, cu ochii pe bancheri

Bogdan Chiritoiu e atent la o eventuala intelegere anticoncurentiala intre bancheri

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a avertizat, recent, ca e atent la recentele anunturi facute de anumite banci, care au lansat produse de creditare cu ipoteca, bancherii conditionand acordarea acestor imprumuturi de prezentarea unui avans mult majorat fata de cele parcticate pana in prezent.

Bogdan Chiritoiu e atent la o eventuala intelegere anticoncurentiala intre bancheri

Legea darii in plata se afla inca in stadiul de proiect dar produce deja efecte. Dupa ce Raiffeisen Bank a anuntat ca va majora avansul la creditele imobiliare, a venit si randul Bancpost sa-si modifice oferta. Aceasta banca a operat , recent, schimbari in structura creditelor ipotecare pe care le ofera catre persoanele fizice. Astfel, in cazul produsului Creditul Ipotecar/Imobiliar, valoarea maxima finantata este de 67% pentru creditele in lei, fiind necesar un avans de 33%. La imprumuturile in euro, conditiile de obtinere sunt chiar mai dure, deoarece Bancpost finanteaza doar 57% din suma necesara achizitionarii unei locuinte, doritorii fiind obligati sa achite un avans de minimum 43%.

Intelegeri anticoncurentiale

Bogdan Chiritoiu a anuntat ca a primit recent, o plangere referitoare la majorarea avansului pentru obtinerea unui credit ipotecar. Seful Concurentei a remarcat cu interes faptul ca, este pentru prima data cand oficialii bancilor dezvaluie clar, fara echivoc, strategia institutiilor financiare privind structura creditelor in perioada urmatoare, in cazul in care Legea darii in plata va fi aplicata in forma actuala. Chiritoiu se intreaba daca nu exista cumva o intelegere intre banci privind majorarea avansului la creditele ipotecare, pentru a forta Parlamentul sa nu adopte legea darii in plata.

author avatar
Arpad Dobre
137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger