AcasăOldCompania CEZ, obligata sa plateasca daune statului roman

Compania CEZ, obligata sa plateasca daune statului roman

CEZ are de platit daune si dobanzi penalizatoare catre fosta Electrica SA

Tribunalul Arbitral din cadrul Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert din Paris a decis ca firma CEZ, care a fost aleasa de statul roman pentru privatizarea Electrica Oltenia, trebuie sa plateasca daune de aproape sase milioane de euro. Din sentinta rezulta ca firma CEZ nu si-a respectat obligatiile contractuale asumate.

CEZ are de platit daune si dobanzi penalizatoare catre fosta Electrica SA

Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), succesoare in drepturi a Electrica SA, a obtinut castig de cauza la Tribunalul Arbitral din cadrul Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert din Paris. Potrivit deciziei Tribunalului Arbitral, CEZ trebuie sa achite catre SAPE daune de 5,7 milioane de euro, plus cheltuieli de judecata.

Sentinta

Potrivit sentintei, Tribunalul Arbitral a confirmat neindeplinirea de catre CEZ a doua dintre cele mai importante obligatii ale sale din contractul de privatizare a Electrica Oltenia. Actiunea SAPE a fost admisa in parte, CEZ fiind obligata sa plateasca, pe langa cele 5,7 milioane de euro, si dobanda contractuala anuala, de 3,116% (calculata din 8 octombrie 2012 pana la data platii efective a daunelor), precum si 50% din costurile arbitrale, adica 217.500 de dolari.

Obligatii nerespectate

Este vorba de doua obligatii contractuale considerate esentiale de SAPE si nerespectate de CEZ. Prima are in vedere utilizarea pretului de subscriere pentru finantarea investitiilor, iar CEZ nu a facut dovada utilizarii sumei de 103,6 milioane de euro pentru a finanta modernizarea, retehnologizarea si dezvoltarea activitatii Electrica Oltenia, asa cum se angajase prin contractul de privatizare. O alta obligatie nerespectata de CEZ se refera la neindeplinirea indicatorilor din planul de afaceri initial, propus chiar de catre grupul multinational si pe baza caruia cehii au fost selectati la privatizarea Electrica Oltenia. Planul trebuia indeplinit in cinci ani de la privatizare, dar CEZ nu afacut acest lucru, invocand faptul ca respectarea acestuia nu ar fi fost obligatorie.

author avatar
Arpad Dobre
387 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger