AcasăOldComisioanele interbancare din Romania, cele mai mari din Europa

Comisioanele interbancare din Romania, cele mai mari din Europa

Platile cu cardul influenteaza, indirect, pretul final al produselor

O investigatie efectuata de Consiliul Concurentei releva ceea ce stiam cu totii: lacomia bancherilor din Romania. Comisioanele interbancare aplicate la tranzactiile cu carduri in sistemele VISA si MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa.

Platile cu cardul influenteaza, indirect, pretul final al produselor

Consiliul Concurentei a declansat in 2011 investigatia sectoriala pe piata serviciilor de plati bancare,  urmarind, printre altele:

– modul de determinare a comisioanelor interbancare pe piata cardurilor de plata;

– modul de determinare a nivelului comisioanelor si taxelor platite de comercianti catre banca acceptanta;

– profitabilitatea sectorului cardurilor de plata.

Preturi majorate de platile cu cardul

Consiliul Concurentei a cerut informatii de la 28 de banci membre Visa/MasterCard, 22 de agenti economici (hipermarketuri, supermarketuri, agentii de turism, restaurante), precum si de la Visa Europe si MasterCard. Rezultatele vorbesc de la sine. Astfel, in Romania, comisionul interbancar in sistemele VISA si MasterCard este de 1%, respectiv 1,2%. Spre comparatie, in Belgia, Franta, Italia, Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie comisionul este de 0,5%- 0,8% la cardurile de debit cu cip. Pe de alta parte, nivelul mediu al comisioanelor achitate de comercianti catre bancile acceptante este cuprins intre 1,78% si 2,4% din valoarea tranzactiei, ceea ce, potrivit Consiliului Concurentei, influenteaza inclusiv pretul final al produselor.

Profituri de peste 100%

Rata medie a profitului in activitatea de emitere de carduri, in perioada 2009-2011, a fost intre 62,1% si 101,1%, pentru jumatate dintre bancile intervievate. Totodata, veniturile incasate de bancile emitente din comisioane interbancare reprezinta intre 8,1% si 11,2% din totalul veniturilor rezultate din activitatea de emitere de carduri.

author avatar
Arpad Dobre
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger