AcasăOldCodul insolventei falimenteaza intreprinderile mari si mijlocii

Codul insolventei falimenteaza intreprinderile mari si mijlocii

Vasile Godinca-Herlea (foto jos) avertizeaza ca tot mai multe firme isi vor cere falimentul in instanta din cauza Codului insolventei

Expertii din domeniu avertizeaza ca, in forma in care va intra in vigoare pe 25 octombrie, Codul insolventei va declansa falimente in lant tocmai in randul marilor contributori la bugetul statului.

Vasile Godinca-Herlea (foto jos) avertizeaza ca tot mai multe firme isi vor cere falimentul in instanta din cauza Codului insolventei
Vasile Godinca-Herlea

Companiile de marime mijlocie, precum si cele mari care se vad silite sa intre in reorganizare – si ca urmare a „inteleptelor” masuri economice guvernamentale  – vor fi, practic, impinse spre faliment. Aceasta deoarece, in forma actuala,  prevederile Codului insolventei stabilesc un termen de maximum un an pentru reorganizare. Expertii din domeniu avertizeaza ca falimentul  firmelor respective va afecta si companiile furnizoare, si clientii, ceea ce va duce la desfiintarea a numeroase locuri de munca.

Prevederi impovaratoare

Reprezentantii  Casei de Insolventa Transilvania (CITR), sustin ca la nivelul Uniunii Europene, peste 200.000 de intreprinderi sunt afectate anual de faliment si peste 1,7 milioane de locuri de munca se desfiinteaza in fiecare an. „Riscam sa ingrosam masiv aceste statistici, iar situatia economica nationala sa se inrautateasca”, a declarat  Vasile Godinca-Herlea, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania. Actul normativ prevede ca insolventa debitorului – reprezentand insuficienta fondurilor pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile – se prezuma atunci cand acesta nu a platit datoria fata de creditor dupa 60 de zile de la scadenta, nu dupa 90 zile ca in prezent. O alta prevedere care va falimenta firmele aflate in reorganizare o reprezinta executarea silita individuala, care poate fi ceruta de creditorul curent, care isi primeste creanta, iar restul creditorilor raman sa imparta diferenta de bani ramasa. Potrivit reprezentantilor CITR, Codul insolventei va avea efecte nefaste in intreaga economie, care se va destabiliza.

author avatar
Arpad Dobre
358 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger