AcasăOldCod pentru protectia utilizatorilor de servicii oferite prin SMS si MMS

Cod pentru protectia utilizatorilor de servicii oferite prin SMS si MMS

Clientii operatorilor de telefonie trebuie sa fie informati asupra tarifelor tuturor serviciilor prin SMS sau MMS

Autoritatile au adoptat un cod de conduita creat in scopul protectiei fata de abuzuri sau fraude a celor care beneficiaza de servicii (jocuri, horoscop etc.) oferite prin SMS sau MMS.

Clientii operatorilor de telefonie trebuie sa fie informati asupra tarifelor tuturor serviciilor prin SMS sau MMS

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat Codul de conduita care reglementeaza modalitatea de utilizare a numerelor nationale scurte interne si a codurilor scurte SMS/MMS. Este vorba de acele numere care sunt folosite pentru jocuri, concursuri si diverse servicii oferite prin intermediul telefoanelor mobile. Codul se aplica furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si furnizorilor de servicii cu valoare adaugata si aduce, printre altele, masuri suplimentare de protejare a utilizatorilor, pentru a evita abuzurile sau fraudele asociate accesarii serviciilor cu valoare adaugata.

Suprataxare

Prin apelarea si  transmiterea de SMS-uri catre un numar scurt format din 3-5 cifre sau prin raspunsul la un SMS primit de la un astfel de numar, utilizatorii solicita sau se aboneaza la servicii de continut pentru care, in general, sunt taxati suplimentar. Aceste numere sunt alocate de catre furnizori in retelele proprii, serviciile cu valoare adaugata fiind, de regula, furnizate de terti, care utilizeaza reteaua pentru asigurarea accesului utilizatorilor la continutul furnizat si incasarea tarifului aferent. Apelurile sau mesajele prin care utilizatorii solicita suport tehnic, imagini si sunete speciale pentru telefonul mobil (ringtones), informatii, plata unor servicii sau produse, horoscop, concursuri si jocuri sau anumite aplicatii ce pot fi descarcate pe telefonul mobil nu sunt scazute din minutele sau SMS-urile incluse in abonamente/extraoptiuni, fiind, de cele mai multe ori, taxate cu un tarif mai mare decat cel practicat pentru un apel/SMS in retea. In plus, sunt situatii cand utilizatorii se aboneaza la astfel de servicii prin transmiterea unui singur SMS catre un numar scurt, fiind ulterior taxati in mod recurent.

Obligatiile furnizorilor de servicii

Codul de conduita adoptat de ANCOM a fost elaborat in cadrul unui proces de colaborare si consultare cu reprezentantii industriei telecom si detaliaza informatiile pe care furnizorii de servicii de telefonie au obligatia sa le puna la dispozitia utilizatorilor cu privire la caracteristicile si tarifele aplicate pentru serviciile oferite prin intermediul numerelor nationale scurte interne. Astfel utilizatorii trebuie sa aiba la dispozitie informatiile de care au nevoie la accesarea acestor servicii pentru a evita taxarea nedorita. De exemplu, utilizatorii trebuie sa primeasca informatii clare despre tariful aplicabil si modalitatea de tarifare a apelului sau a mesajelor SMS/MMS de fiecare data cand li se comunica numarul sau codul scurt aferent serviciului cu valoare adaugata, precum si la momentul initierii serviciului. In cazul serviciilor furnizate prin SMS/MMS recurente, utilizatorii vor fi informati asupra faptului ca taxarea ulterioara se va realiza fara a mai fi necesare alte actiuni din partea lor, dar si asupra mecanismului de dezabonare. Detaliile privind consumul de servicii cu valoare adaugata oferite prin intermediul numerelor si codurilor scurte se vor regasi si in factura detaliata emisa abonatilor de catre furnizor. Codul adoptat de ANCOM  este obligatoriu pentru toti furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si va intra in vigoare la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

author avatar
Arpad Dobre
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger