AcasăOldCiolos a invins sindicatele! Leafa minima creste din mai

Ciolos a invins sindicatele! Leafa minima creste din mai

Bogdan Hossu cade la pace cu toata lumea

Asa-zisele negocieri intre guvernanti si sindicate, referitoare la majorarea salariului minim pe economie, s-au incheiat cu o infrangere pentru liderii sindicali. Leafa minima nu va fi majorata din ianuarie, cum au cerut initial sindicatele, si nu va ajunge la 1.275 de lei, ci la 1.250  de lei, daca vor fi bani.

Bogdan Hossu a intrat la negocieri cu ideile sale si a iesit cu cele ale lui Dacian Ciolos

Dupa negocieri incepute luni seara si incheiate ieri dimineata, guvernantii au reusit sa-i „abureasca” pe sindicalisti, prezentandu-le un proiect de act normativ referitor la majorarea salariului minim. Initial, liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, avertizase ca nu este de acord cu amanarea cresterii pentru primavara, cerand majorarea inca din ianuarie 2016. Guvernantii si reprezentantii mediului de afaceri nu au fost de acord cu acest termen, argumentand ca este nevoie de un studiu de impact inainte de majorarea salariului minim pe economie. Reprezentantii patronatelor nu au respins cresterea, dar, la randul lor au cerut amanarea aplicarii acestei masuri, sau macar reducerea impozitarii muncii, ori inghetarea ei la nivelul salariului minim pe economie aflat deja in plata, de 1.050 de lei. Guvernantii au replicat si de aceasta data negativ. Intre timp s-a initiat ceea ce este generic numit dialogul tripartit (guvern-patronate-sindicate), care ar fi trebuit sa stabileasca un termen clar si un nivel exact al lefii minime. Guvernantii au avansat ca termen mai 2016 si suma de 1.250 de lei, dar sindicatele au cerut 1.275 de lei, ca sa acopere, chipurile, amanarea cu cinci luni a majorarii solicitate.

Sindicalistii au „infrant”

In final, a invins Guvernul Ciolos, deoarece salariul minim pe economie va fi majorat din luna mai (platibil, deci, in iunie), cuantumul fiind de 1.250 de lei. Sindicalistii au obtinut ceva, un fel de promisiune, asta ca sa nu apara in fata membrilor de sindicat cu mana goala. Conform liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, guvernantii au venit cu un un proiect de hotarare privind cresterea salariului minim la 1.250 de lei, incepand de la 1 mai, dar si indexarea automata care va tine cont de cosul minim si de inflatie.

Salarii minime in UE

Cum era de asteptat, nici aceasta majorare nu ne-a urcat in topul de profil din UE, Romania aflandu-se tot pe penultimul loc, inainte de Bulgaria, dar in urma unor state mult mai mici si cu resurse economice mult mai reduse decat cele din tara noastra. Iata ce salarii minime se platesc in cateva state UE:

–         Luxemburg – 1.923 euro brut/luna;

–         Belgia si Olanda – cate 1.502 euro brut/luna;

–         Germania – 1.473 euro brut/luna;

–         Franta – 1.458 euro brut/luna;

–         Marea Britanie – 1.379 euro brut/luna.

In „plutonul” cu lefuri minime sub 600 de euro/luna se afla:

–         Portugalia – 589 euro brut/luna;

–         Polonia – 410 euro brut/luna;

–         Croatia – 396 euro brut/luna;

–         Ungaria – 333 euro brut/luna;

–         Romania – 232 euro brut/luna;

Bulgaria – 184 euro brut/luna.

author avatar
Arpad Dobre
198 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger