AcasăOldCinteza: Bancile au pacalit clientii

Cinteza: Bancile au pacalit clientii

Nicolae Cinteza a precizat ca banca Nationala a atras atentia bancilor comerciale sa nu-si mai pacaleasca deponentii

Banca Nationala a Romaniei a tot redus in ultima jumatate de an dobanda-cheie, fap ce a avut ca efect si scaderea dobanzilor la depozite. Reprezentantii BNR vin si spun acum ca, de fapt, bancile sunt de vina, pentru ca au inventat comisioane din cauza carora economisirea nu mai este rentabila.

Nicolae Cinteza a precizat ca banca Nationala a atras atentia bancilor comerciale sa nu-si mai pacaleasca deponentii

Seful Directiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteza,  suspecteaza ca bancile nu ar mai vrea sa atraga bani de la populatie si firme in depozite pe termen scurt. El a precizat ca recenta scrisoare a BNR catre bancheri, in care institutia atragea atentia ca deponentii pierd bani la produsele de economisire, a avut  drept scop obligarea bancilor la o mai mare transparenta. „Unii au majorat comisioanele. La depozitele la trei luni, scazand dobanzile, era foarte clar ca principalul va fi diminuat. Personal, cred ca a fost o chestie de pacaleala din partea bancilor”, a spus Cinteza. El a precizat ca BNR nu ii poate obliga pe bancheri sa-si schimbe politica monetara, insa le poate cere sa explice clar clientilor care sunt costurile. Oficialul BNR a remarcat faptul ca bancile par sa fie interesate mai mult de depunerile pe termen lung, nu si de cele pe trei luni „Este de inteles, dar sa fie transparenti”, a spus Cinteza. In prezent, dobanzile pentru depozite la trei luni sunt de 3,1%-4,7% pe an, adica cel mult 0,4% pe luna, un castig care este inghitit imediat de comisioanele bancare, astfel ca, dupa trei luni, clientul scoate de la banca mai putin decat a depus initial.

Vanzari si fuziuni pe piata bancara

Cinteza a mentionat ca, in prezent, sunt mai multi investitori interesati de preluarea unor banci de pe piata de profil din Romania, insa tranzactiile taraganeaza din cauza unor actionari care „tin la pret”. Pe de alta parte, oficialul BNR a dezvaluit ca urmeaza fuziuni intre institutii bancare si, in curand, vom asista la una intre o banca din „esalonul doi” si una de nisa. Cinteza a mentionat ca nu este vorba de o banca greceasca. Printre bancile de „esalon doi” se numara Banca Comerciala Carpatica, Otp Bank si Credit Europe, iar printre cele cu cota de piata sub 1% se afla Libra Bank, Bank Leumi si Banca Feroviara.

author avatar
Arpad Dobre
989 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger