AcasăOldChina a inchiriat 5% din teritoriul Ucrainei

China a inchiriat 5% din teritoriul Ucrainei

China a inchiriat teren in estul Ucrainei

China are de hranit peste 1,3 miliarde de suflete si se pare ca nu-i mai ajunge terenul agricol. Autoritatile de la Beijing au decis sa inchirieze terenuri agricole in Africa, America  de Sud, Asia si, mai nou, si in Ucraina.

China a inchiriat teren in estul Ucrainei

Suprafata vizata de China  in Ucraina se ridica la aproximativ trei milioane de hectare de teren agricol, din care 100.000 de hectare inca din acest an, iar restul, in urmatoarele decenii. Intelegerea suna in felul urmator: Ucraina cultiva terenurile cu semintele si cu utilajele ce vor fi aduse din China, iar Beijingul primeste recoltele si animalele crescute in fosta republica sovietica. Sigur, nu pe ochi frumosi, ci pe bani, si inca multi, deoarece China va facilita Ucrainei un imprumut de trei miliarde de dolari pentru inceperea productiei agricole. In plus, chinezii vor construi un pod peste trecatoarea Kerci si o autostrada in Crimeea (probabil in cateva luni…).

Pe de alta parte, Beijingul are in vedere si livrarea de ingrasaminte chimice sau construirea unei fabrici de profil in Ucraina, precum si infiintarea unor mari complexuri de porcine. China a mai inchiriat terenuri agricole in Africa si America de Sud, precum si in Asia, in partea pe care nu o detine inca…

Necesarul de alimente pentru 1,36 de miliarde de oameni este principalul motiv (dar nu singurul, deoarece asistam, practic, la o colonizare la nivel de continente) pentru care Beijingul a decis inchirierea de milioane de hectare in afara granitelor sale. China detine, in acest moment, 9% din terenul agricol din lume, insa consuma aproximativ 20% din totalul rezervelor de  hrana ale globului si are nevoie de tot mai multe produse agro-alimentare.

author avatar
Arpad Dobre
322 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger