AcasăOldChevron are harta secreta a gazelor de sist

Chevron are harta secreta a gazelor de sist

Pe langa Romania, si Marea Neagra intra in zona de interes a Chevron

Dupa ciocnirile intre jandarmi si satenii din Pungesti-Vaslui, soldate cu raniti de partea protestatarilor, reprezentantii Chevron au anuntat, ieri, ca suspenda explorarea gazelor de sist din zona. Asadar, nu le anuleaza, cum au facut in alte tari, la presiunea cetatenilor, semn ca  au girul autoritatilor romane.

Pe langa Romania, si Marea Neagra intra in zona de interes a Chevron

La inceputul lunii octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea. Acum, autoritatile locale se pun de-a curmezisul si au transmis ca vor organiza un referendum, pentru ca nu ei, ca lideri locali, ci locuitorii din zona sa decida daca vor sau nu explorare de gaze de sist. Rezultatul este previzibil in defavoarea Chevron, insa autoritatile centrale, respectiv Victor Ponta, se declara de acord cu explorarea si, evident, si cu exploatarea gazelor de sist. Iar Vaslui este doar inceputul, deoarece Chevron detine o harta secreta (adica nu a fost publicata oficial) cu gazele de sist.

Interes si pentru Marea Neagra

Potrivit unui document ce poarta antetul Chevron, rezervele de gaze de sist din aceasta parte a Europei au fost  detectate in subsolul Lituaniei, Poloniei, Ucrainei, Romaniei si Bulgariei. Pe harta au fost trasat, cu pixul, un fel de falie, ce cuprinde o buna parte din estul Romaniei si nord-estul Bulgariei, iar „desenul” se incheie deasupra Marii Negre, semn ca Chevron are interese economice clare si acolo. Si de ce n-ar avea? Rezervele de gaze  se ridica la 42-84 miliarde de metri cubi, volum egal cu consumul Romaniei pe sase ani.

author avatar
Arpad Dobre
1.943 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger