AcasăOldCe solutii au gasit alte state in privinta francului elvetian

Ce solutii au gasit alte state in privinta francului elvetian

Premierul croat Zoran Milanovici sustine ca guvernul sau e obligat sa-si protejeze cetatenii

In vreme ce la noi inca se mai studiaza problema, autoritatile din alte state europene au gasit solutii de protectie a cetatenilor fata de aprecierea fara precedent a monedei elvetiene.

Premierul croat Zoran Milanovici sustine ca guvernul sau e obligat sa-si protejeze cetatenii

Guvernele din statele vecine sau din apropierea Romaniei au gasit deja solutii pentru cetatenii care au credite in franci elvetieni. Prima tara care a luat masuri clare a fost Ungaria, care inca din 2014 a stabilit prin lege convertirea in forinti a tuturor creditelor in valuta (franci elvetieni, euro etc.), la un curs valutar inferior celui de pe piata bancara. Este bine sa mentionam ca Guvernul Orban, si nu banca centrala a Ungariei a facut acest lucru, deoarece institutia nu are nici pe departe independenta BNR. De asemenea, executivul de la Budapesta a cumparat  de la banci 30% din portofoliul de locuinte (creditele pentru acestea fiind cu risc de neplata), pe care le-a oferit cu chirie debitorilor, care oricum locuiau deja in ele.

Bancile sa-si asume pierderi

Guvernul croat vrea sa fixeze cursul la 6,39 kuna pentru un franc (nivelul de dinaintea aprecierii monedei elvetiene), timp de un an, pentru a-i sprijini pe cei cu credite in franci elvetieni. „Avem timp sa gasim o solutie de lunga durata. Guvernul este aici pentru a-si proteja cetatenii”, a declarat premierul croat Zoran Milanovici. El a precizat ca bancile vor suporta costurile suplimentare generate de aprecierea francului. De asemenea, si guvernul polonez  ii va sprijini pe cei care care au credite ipotecare in franci elvetieni, in cazul in care cursul valutar se va mentine la peste patru zloti pentru un franc. La altii se poate!

author avatar
Arpad Dobre
274 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger