AcasăOldCe banci nu mai garanteaza in Romania depozitele clientilor

Ce banci nu mai garanteaza in Romania depozitele clientilor

Clientii ING Bank Romania pot primi compensatii banesti doar de la Banca Nationala a Olandei

Potrivit legii, depozitele Bancare ale clientilor sunt garantate, limitat, in Romania,  printr-un fond de garantare la care participa 30 de banci si o cooperativa de credit, insa exista doua institutii financiare care nu garanteaza in Romania banii deponentilor.

In Monitorul Oficial a fost pblicata recent lista actualizata a bancilor care garanteaza depozitele Bancare ale clientilor (persoane fizice si persoane juridice). Institutia abilitata sa garanteze depozitele clientilor bancari este Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB). Aceasta institutie garanteaza sumele de bani depuse, in orice moneda, sub forma de: certificat de depozit nominativ, cont curent, cont de depozit, cont de economii, cont de card, cont comun sau sub forma altor produse similare.

Clientii ING Bank Romania pot primi compensatii banesti doar de la Banca Nationala a Olandei

Compensatii

Daca o banca are probleme, iar clientii nu mai pot avea acces la depozitele lor,  FGDSB asigura plata compensatiilor, in limita plafonului de garantare stabilit din 2011, de 100.000 de euro , in echivalent lei.  Concret, clientul bancar in cauza poate fi compensat doar in limita sumei de 100.000 de euro, indiferent cate conturi are la o singura banca. Daca persoana fizica sau juridica detine conturi la mai multe banci, va primi compensatii in limita a 100.000 de euro (echivalent in lei), indiferent de numarul conturilor detinute la fiecare institutie Bancara.

Banci participante la FGDB

Potrivit listei actualizate recent, la FGDB participa  urmatoarele banci:

1. ALPHA BANK ROMANIA

2. ATE BANK ROMANIA

3. Banca Comerciala CARPATICA

4. Bana Comerciala INTESA SANPAOLO ROMANIA

5. Banca Comerciala FEROVIARA

6. Banca Comerciala Romana

7. Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBANK

8. Bancpost

9. BANK LEUMI ROMANIA

10. BANCA MILLENNIUM

11. BCR BANCA PENTRU LOCUINTE

12. Banca Romaneasca

13. Banca Transilvania

14. BRD a€” Groupe SociA©tA© GA©nA©rale

15. CEC BANK

16. Credit Europe Bank (Romania)

17. CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA

18. GARANTI BANK

19. LIBRA INTERNET BANK

20. MARFIN BANK (ROMANIA)

21. NEXTEBANK

22. OTP BANK ROMANIA

23. PIRAEUS BANK ROMANIA

24. PORSCHE BANK ROMANIA

25. ProCredit Bank

26. RAIFFEISEN BANK

27. Raiffeisen Banca pentru Locuinte

28. ROMANIAN INTERNATIONAL BANK

29. UniCredit Tiriac Bank

30. VOLKSBANK ROMANIA

Acestor institutii li se alatura si Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP . Initial fusesera 31 de banci, insa de pe lista a iesit RBS Bank, al carei portofoliu de retail a fost cumparat de catre UniCredit Tiriac Bank. De asemenea, de pe lista lipseste si ING Bank Romania, deoarece are statut de sucursala a ING Bank N.V., nu de persoana juridica romana, precum celelalte 30 de banci.

Solutii pentru clientii ING Bank Romania

Reprezentantii bancii informeaza ca sumele depuse in conturi deschise la ING Bank, sucursala Bucuresti, sunt garantate de Schema de Garantare a Depozitelor din Olanda, in limita a 100.000 de euro. Potrivit reglementarilor interne, daca ING Bank N.V. ar intra in incapacitate de plata, clientii din Romania se supun urmatoare proceduri:

–         Banca Nationala a Olandei (BNO) comunica instituirea incapacitatii de plata si activeaza schema de compensare;

–         Clientii au la dispozitie un termen de trei luni de la data activarii schemei de garantare, pentru a formula cererea de compensare, online sau prin posta;

–         BNO plateste compensatia in termen de 20 de zile lucratoare.

author avatar
Arpad Dobre
1.465 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger