AcasăOldCazierul fiscal se ingroasa cu sute de infractiuni si contraventii

Cazierul fiscal se ingroasa cu sute de infractiuni si contraventii

In cazierul fiscal al contribuabililor vor putea fi inscrise informatii despre 318 fapte (fata de 117 in prezent) sanctionate de legile fiscale, contabile si vamale. Potrivit unei hotarari adoptata ieri de Guvern, 82 dintre aceste fapte reprezinta infractiuni, iar 236 sunt contraventii.

Practic, vor fi introduse unele fapte noi fata de cele care se regasesc in prezent, a caror savarsire reflecta un comportament fiscal inadecvat, dar, in acelasi timp, vor fi si eliminate o serie de fapte, ca urmare a abrogarii unor acte normative.

Omisiuni taxate dur

Printre faptele pentru care se inscriu informatii in cazierul fiscal vor fi introduse si cele prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Dintre situatiile care vor aduce cu sine introducerea acestor informatii in cazierul fiscal se numara omisiunea de a furniza, cu stiinta, datele cerute potrivit legii, pentru obtinerea de fonduri UE sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept a acestor fonduri. Un alt exemplu de fapta nou inclusa consta in neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate.  Emiterea de bonuri cu o valoare inferioara pretului de vanzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului se va sanctiona cu amenda de la 3.500 lei la 27.500 de lei. Din categoria faptelor care au fost eliminate din cazierul fiscal sunt si infractiunile prevazute in acte normative care odata cu intrarea in vigoare a Legii 187/2012, au fost modificate. Concret, nu se mai inscrie in cazier fapta persoanei care, cu rea-credinta, a facut declaratii inexacte, in baza carora s-a operat o inmatriculare ori s-a facut o mentiune in Registrul Comertului.

author avatar
Arpad Dobre
300 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger