AcasăOldCastiguri tot mai mici din dobanzile bancare

Castiguri tot mai mici din dobanzile bancare

Bancile ofera castiguri de cateva sute de lei numai pentru depozite de peste 12.000 de lei

Dobanzile pentru produsele de economisire se afla intr-un ritm sustinut de scadere de mai bine de un an si nu se vad semne de imbunatatire a situatiei in viitorul apropiat. Nici indemnurile guvernatorului BNR, si nici costurile tot mai reduse ale creditarii nu par sa opreasca din cadere dobanzile pentru depozitele la termen.

Bancile ofera castiguri de cateva sute de lei numai pentru depozite de peste 12.000 de lei

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Serviciilor si Strategiilor din Romania – InfoCons si analistii www.FinZoom.ro  au realizat un top al celor mai avantajoase dobanzi pentru economiile in lei. Studiul financiar a  inclus si castigurile reale dupa achitarea comisioanelor bancii si a impozitului pe dobanda, comparate cu topul celor mai avantajoase depozite realizat in luna martie a anului trecut.

Dobanzi mari = comisioane mari

Infocons si Finzoom au tinut sa precizeze ca dobanda mai mare nu defineste intotdeauna cel mai bun – si mai profitabil – produs de economisire. Persoanele interesate de deschiderea unui depozit ar trebui sa ia in calcul si comisioanele aferente contului curent sau retragerii banilor, comisioane care, in cateva cazuri, nu numai ca nu au scazut (ca dobanzile economiilor), ci chiar au crescut. Acest lucru poate fi observat din tabelul alaturat, unde diferite banci care ofera dobanzi  relativ atractive, au comisioane care subtiaza castigul.

Top 5 depozite in lei

Suma depusa –  12.000 lei, pe o perioada de trei luni

Banca                        Dobanda      Castig brut   Comision administrare    Castig final

Nextebank                 4.35%            109,62 lei     4,5 lei                            105,12 lei

TBI Bank                    4.25%            107,10 lei                 9 lei                                      98,10 lei

Volksbank                   4.05%            102,06 lei     9 lei    93,06 lei

Banca Romaneasca          3,95%            99,54 lei        9 lei    90,54 lei

Piraeus Bank           3,95%            99,54 lei        7,5 lei 92,04 lei

Comparand aceste informatii cu datele similare din martie 2013, putem observa ca, in mai putin de un an, cea mai mare dobanda practicata pe piata bancara a produselor de economisire a scazut cu peste doua puncte procentuale, de la 6,50% la 4,35% iar comisioanele pentru administrarea contului curent sunt mai mari. Astfel, in martie 2013, comisioanele de administrare a contului curent aferent celor mai bune cinci depozite (in suma neta de 12.000 de lei) porneau de la 0 si ajungeau pana la 7,5 lei (in cele trei luni de existenta a depozitului). In prezent, limita inferioara este de 4,5 lei, dar comisioanele ajung si la noua lei, in vreme ce castigurile nete pentru aceeasi suma depusa (12.000 RON) sunt mai mici cu mai mult de o treime.

Sfaturi

Pentru a compara toate depozitele oferite de banci printr-o cautare personalizata (suma depozitului, perioada etc.), cei interesati pot accesa http://www.finzoom.ro/depozite/depozite.aspx. Consumatorii sunt incurajati de Infocons si Finzoom sa se informeze cu privire la intreaga oferta financiara disponibila inainte de a lua o decizie.  Pe de alta parte, consumatorii au la dispozitie un numar de telefon unic – 021.9615, la care pot suna pentru consiliere, consultanta sau sesizari in domeniul financiar-bancar. Numarul este cu tarif normal in reteaua Romtelecom, apelabil din toate retelele, iar informarea si consilierea consumatorilor se va acorda cu titlu gratuit.

author avatar
Arpad Dobre
204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger