AcasăOldCAS de 600 de lei pentru venituri de 50 de bani

CAS de 600 de lei pentru venituri de 50 de bani

Povestea cu CAS pentru alocatiile copiilor este doar un episod din „romanul-foileton” initiat de Fisc pentru carpirea bugetului de stat. Vor fi obligati sa plateasca retroactiv contributiile la asigurarile de sanatate si cei care au colectat deseuri reciclabile, acestia urmand sa achite minimum 600 de lei pe an, chiar daca au realizat venituri de 50 de bani pe kilogramul de gunoi.

Amaratii care castiga cativa leuti pe PET-uri sunt obligati sa plateasca CAS

Toti considera ca taxarea cu 5,5% (CAS) a dobanzilor pe alocatiile neridicate din conturile bancare ale copiilor este o aberatie fiscala, insa seful ANAF, Gelu Diaconu, a mentionat ca situatia va inceta din punct de vedere juridic doar daca Guvernul va da o amnistie fiscala. In prezent, administratiile fiscale teritoriale au sistat trimiterea de instiintari catre copii pentru plata CAS, insa un nou rand de avertizari ar putea fi trimise (in unele localitati s-a inceput deja) catre cei care, desi nu au depus declaratii de venituri in anii trecuti, obtin totusi cativa leuti din vanzarea de PET-uri, fier vechi si doze de aluminiu catre centrele de reciclare.

Aberatia continua

In prezent, sunt obligate sa achite contributii la Sanatate persoanele care obtin venituri exclusiv din: chirii, arenda, dividende, dobanzi, vanzare-cumparare de valuta la termen. De asemenea, sunt obligati sa achite CAS si cei care obtin bani din vanzarea prin centrele de colectare a deseurilor (metal, sticla, hartie, plastic) sau a masinilor dezmembrate. Problema este ca acestia din urma au obtinut anul trecut venituri foarte mici, care nu s-au ridicat la valoarea salariului minim, de 900 de lei/luna pana la 31 decembrie 2014, sume pentru care nu au depus nicio declaratie de venit. Cu toate acestea, Fiscul i-a dibuit, prin raportarile efectuate de centrele de reciclare, si le-a trimis sau urmeaza sa le trimita decizii de impunere. Si nu doar pentru cei 50 de bani pe care ii obtin pentru un kil de metal sau plastic, ci pe 900 de lei/luna, deoarece Fiscul calculeaza CAS de 5,5% raportat la salariul minim. Asadar, amaratii care strang PET-uri cu noaptea in cap vor avea de achitat pentru 2014 CAS de minimum 600 de lei. Ei pot contesta actul Fiscului in 60 de zile (printr-o procedura foarte complicata), iar daca nu o fac, sunt buni de plata.

author avatar
Arpad Dobre
576 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger