AcasăOldCartelurile din comert si gaze, amendate cu zeci de milioane de euro

Cartelurile din comert si gaze, amendate cu zeci de milioane de euro

Seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a dezvaluit intelegerile neconcurentiale dintre marile retelele comerciale

Consiliul Concurentei a finalizat 21 de investigatii si alte activitati similare referitoare la incalcarea legislatiei din domeniul concurentei si a aplicat amenzi de zeci de milioane de euro marilor retele comerciale, precum si unor firme de stat si private din domeniul gazelor, energiei electrice si taximetriei.

Seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a dezvaluit intelegerile neconcurentiale dintre marile retelele comerciale

In 2014, Consiliul Concurentei a finalizat 21 de investigatii si alte activitati similare referitoare la aplicarea regulilor de concurenta, din care 16 investigatii privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta, doua proceduri privind nerespectarea angajamentelor, doua anchete sectoriale si un studiu.

Cazuri finalizate

Cazurile finalizate in 2014 si in care autoritatea de concurenta a constatat incalcarea legislatiei de concurenta sunt:

–         intelegerile anticoncurentiale verticale pe piata comercializarii produselor alimentare;

–         cartelul de pe piata media (agentii de publicitate);

–         licitatia trucata pe o piata locala de achizitii publice;

–         intelegerea tacita/practica aplicata concertat pe piata taximetriei din Bucuresti si judetul Ilfov;

–         cartelul de impartire a pietei de foraj pentru petrol si gaze naturale din Romania, la licitatiile organizate de Romgaz SA;

–         cartelul de pe piata retransmiterii drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal si

–         intelegerile anticoncurentiale pe piata cartelelor de telefon preplatite.

Autoritatea de concurenta a sanctionat 53 de entitati, valoarea totala a amenzilor impuse fiind de 184.638.190 lei (peste 41,5 milioane de euro).

Licitatii trucate

Consiliul Concurentei a amendat patru companii pentru impartirea pietei serviciilor de foraj pentru petrol si gaze naturale din Romania. Comportamentul anticoncurential sanctionat a vizat serviciile de foraj contractate prin licitatiile publice organizate de catre Romgaz. Pe de alta parte, autoritatea de concurenta a declansat o investigatie privind posibila participare cu oferte trucate a unor intreprinderi la anumite proceduri de achizitie publica organizate de Transgaz Medias, in anul 2011, ca urmare a colaborarii cu DIICOT, partener in cadrul Modulului de Licitatii Trucate (MLT). Investigatia a fost, ulterior, extinsa si pentru o alta procedura pentru care exista suspiciunea participarii cu oferte trucate.

Intelegeri anticoncurentiale in comert

Consiliul Concurentei a luat la puricat si activitatea Mega Image, Metro Cash&Carry Romania, Real Hypermarket Romania si Selgros Cash&Carry Romania si 21 de furnizori ai acestora. In urma analizei, s-a constatat faptul ca, in perioada 2005-2009, intre retelele de magazine si cei 21 de furnizori ai lor a fost incheiat un complex de intelegeri anticoncurentiale, prin care acestia si-au restrictionat reciproc comportamentul pe piata si au stabilit, de comun acord, niveluri minime sau fixe ale preturilor de vanzare si/sau de revanzare. Cele 25 de companii implicate au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 154.029.538 lei (aproximativ 35 de milioane de euro).

author avatar
Arpad Dobre
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger