AcasăOldBugetul pe anul viitor: Salariul minim nu se mai majoreaza de la...

Bugetul pe anul viitor: Salariul minim nu se mai majoreaza de la 1 ianuarie/Prima casa continua

Dupa ce reprezentatii Executivului au anuntat inca de zilele trecute, in sedinta saptamanala de Guvern, ca Bugetul pe 2016 e gata, primele date continute de proiectul au fost publicate pe site-ul MinisteruluI Finantelor, devenind, asadar accesibile opiniei publice.

O prima privire asupra acestor aspecte indica faptul ca Ministerul Aparatii primeste un buget mai mare, anul viitor, la fel si cel Sanatatii si Educatiei. La polul opus se situeaza Ministerul Mediului, cel al Muncii, precum si al Transporturilor.

Mai trebuie spus ca Executivul a hotarat sa nu mai creasca salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie, cum anuntase Guvernul anterior, cel condus de Victor Ponta. Asadar, majorarea salariului minim la 1.200 de lei se amana, ramand la 1050 de lei.

Nu in ultimul rand, din cate rezulta din cele anuntate de guvernanti, programul „prima Casa” va continua si in 2016. DETALII AICI.

Precizarile Ministerului Finantelor, dupa cum sunt ele cuprinse intr-un comunicat de presa:

Proiectul de buget pentru 2016

Deficitul bugetar estimat pentru anul 2016

Constructia bugetara pentru anul 2016 se bazeaza pe prognoza indicatorilor macroeconomici si ia in considerare toate actele normative, cu impact asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare, adoptate in ultima perioada.

Deficit bugetar (cash) pe anul 2016 se estimeaza la 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB si unui deficit structural de 2,73% din PIB.

Cheltuielile bugetului general consolidat – sunt in suma de 252 de miliarde lei reprezentand 33,8% din PIB.

La estimarea cheltuielilor s-au avut in vedere masurile care au fost adoptate atat de catre Parlament cat si de catre Guvern in anul 2015 care au ca efect in anul 2016 majorarea cheltuielilor bugetare cu cca. 13 miliarde lei.

Dintre masurile cu impact asupra cheltuielilor bugetului general consolidat pe anul 2016, exemplificam: dublarea alocatiei de stat pentru copii (1,8 miliarde lei), majorarea indemnizatiilor veteranilor de razboi si ale persoanelor persecutate din motive etnice si politice (0,6 miliarde lei), majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din unitatile sanitare (1,8 miliarde lei), majorarea cu 15% a salariilor pentru personalul din sistemul de invatamant (1,7 miliarde lei), majorarea cu 12% a salariilor pentru personalul din institutiile publice de subordonare locala (1,3 miliarde lei), majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul de asistenta sociala (556 milioane lei) inclusiv a indemnizatiilor persoanelor cu handicap (240,6 milioane lei), majorarea cu 10% a salariilor pentru restul personalului bugetar (3.026 milioane lei), actualizare norma de hrana si echipament pentru militari si politisti (1 miliard lei), instituire pensii de serviciu pentru grefieri, personal navigant, personal diplomatic si consular, functionari publici parlamentari (0,3 miliarde lei).

De asemenea, la estimarea cheltuielilor bugetare s-a avut in vedere majorarea pensiilor cu 5% fata de anul curent.

La constructia bugetului general consolidat s-au avut in vedere cheltuieli pentru sanatate de 31,2 miliarde lei, reprezentand 4,2% din PIB, cu 3,1 miliarde lei mai mult decat in anul 2015 si cu 4,5 miliarde lei mai mult decat in anul 2014; pentru invatamant 27 miliarde lei, reprezentand 3,6% din PIB, cu 2,4 miliarde lei mai mult decat in anul 2015 (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii) si cu 6 miliarde lei mai mult decat in anul 2014 (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii); pentru asigurari si asistenta sociala 83,3 miliarde lei, reprezentand 11,1% din PIB, cu 3,2 miliarde lei mai mult decat in anul 2015 si cu 7,9 miliarde lei mai mult decat in anul 2014. Cheltuielile cu investitii cuprinse in bugetul general consolidat sunt in suma de 37,7 miliarde lei reprezentand 5,1% din PIB. Este o crestere fata de estimatul pentru 2015 de peste 4 miliarde de lei. Sumele suplimentare sunt alocate in special pentru CNADNR, Aparare si pentru finalizarea proiectelor din cadrul programelor cu finantare nerambursabila de la U.E. afererenta exercitiului financiar 2007 – 2013.

Pentru Aparare s-au alocat 12,8 miliarde lei, 1,7% din PIB, cu 2,4 miliarde lei mai mult decat in anul 2015.

Precizam totodata ca, la constructia bugetara s-au avut in vedere :

–              mentinerea si in anul 2016 a unor masuri adoptate in anii anteriori, precum: neacordarea pentru personalul bugetar de tichete de masa (1,5 miliarde lei), tichete/vouchere de vacanta (8,5 miliarde lei), premii si ore suplimentare (1,5 miliarde lei), tichete cadou ( 2,9 miliarde lei) si indemnizatii la iesirea la pensie/trecere in rezerva (0,2 miliarde lei);

–              mentinerea si in anul 2016 a masurilor de impozitare a resurselor naturale aplicate in anii 2014-2015;

–              majorarea varsamintelor pentru Pilonul II de pensii cu 0,1 puncte procentuale in anul 2016;

Veniturile bugetului general consolidat – sunt in suma de 231,1 miliarde lei reprezentand 31% din PIB.

Noul Cod fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015 isi va produce principalele efecte de stimulare a economiei in anul 2016. Prin masurile de relaxare fiscala din noul Cod fiscal, agentii economici sunt stimulati, pe de o parte sa majoreze castigurile salariale sau sa creeze noi locuri de munca, iar pe de alta parte sa faca noi investitii. in conditiile reducerii preturilor ca urmare a masurii de scadere a cotei de TVA, populatia va putea cumpara marfuri mai multe. in timp, pentru asigurarea cererii suplimentare, agentii economici se vor preocupa pentru cresterea productiei inclusiv prin noi capacitati de productie.

Ca urmare, intr-un scenariu moderat, evolutia economica estimata pentru anul 2016, in conditiile acestui Cod fiscal, se va caracteriza printr-o crestere economica de 4,1%, bazata pe cresterea consumului si a investitiilor.

Cererea interna se va majora cu 4,7% reprezentand motorul cresterii economice, cu un ritm de crestere a formarii brute de capital fix de 6,2%, bazat, indeosebi pe majorarea investitiilor private interne (ale populatiei si agentilor economici) si a intrarilor de investitii straine.

Pentru 2016 se estimeaza o crestere reala a consumului populatiei de circa 4,4%.

Numarul mediu de salariati din economia oficiala se va majora cu 3,5%, rezultand un plus net de locuri de munca de 160 mii fata de anul 2015. in acelasi timp, numarul somerilor inregistrati se va reduce, astfel ca rata somajului inregistrat se va diminua de la 5,1% la sfarsitul anului 2015 la 4,8% la sfarsitul anului 2016.

Castigul salarial mediu brut pe economie este estimat sa creasca cu 7,2%, ceea ce creeaza premisele de majorare a castigului salarial real pe economie cu 6,6 %.

De asemenea, pentru anul 2016, la estimarea veniturilor s-a avut in vedere un impact estimat intr-o maniera precauta al OUG nr. 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale.

In ce priveste veniturile din contributii de asigurari sociale de stat , s-a avut in vedere majorarea varsamintelor pentru Pilonul II de pensii cu 0,1 puncte procentuale”.

author avatar
eNational
373 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger