Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Business » BRD: Darea in plata, o lege pentru speculanti

BRD: Darea in plata, o lege pentru speculanti

Autor:

Directorul general al BRD, Philippe Lhotte, sustine ca, in forma actuala, Legea darii in plata ii avantajeaza in mod deosebit pe speculanti imobiliari si va duce la inchiderea programului „Prima Casa”.

 

philippe Lhotte BRD 1 BRD: Darea in plata, o lege pentru speculanti

Philippe Lhotte crede ca darea in plata ii va goni pe investitorii imobiliari

Analistii estimeaza ca, daca Legea darii in plata se aplica in forma actuala, va avea loc o crestere medie a avansului la creditele ipotecare si imobiliare de la 15%, in prezent, la o medie viitoare de 30%, un nivel considerat de catre expertii BCR ca fiind prudential pentru a asigura rambursarea fara riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienti. Problema este ca, in aceste conditii, vor aparea urmatoarele efecte negative:

–         Programul „Prima Casa” va disparea, ca urmare a prevederilor Legii darii in plata care fac garantia statului nula; 160.000 de clienti eligibili actuali (in special tineri) nu vor mai dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit ;

–         Pentru un client obisnuit va dura cu opt ani mai mult decat in prezent sa economiseasca un avans suficient pentru a se incadra in noile conditii de creditare, adoptate pentru a reduce riscul de credit;

–         Varsta medie pentru prima achizitie ipotecara se va majora la 42 de ani, cu efecte adverse semnificative asupra standardelor de locuit si vietii de familie (inghesuiala, probleme sociale, boli etc.).

La randul sau, directorul general al BRD, Philippe Lhotte, este de parere ca prevederile proiectului de act normativ se situeaza intre suprarealism si absurd. „Este de neinteles in afara Romaniei aceasta lege. Banca Centrala Europeana nu intelege pur si simplu si se nelinisteste. Toti expertii Uniunii Europene nu inteleg de ce e aceasta lege in Romania. Va servi la ce aceasta lege? Ce se va obtine prin ea? Nicio alta tara nu are o astfel de lege”, a spus Lhotte. El a admis totusi, ca actul normativ a fost gandit pentru cazurile sociale, insa considera ca legea va avea un efect negativ asupra economiei.

„Prima Casa” va disparea

Seful BRD sustine ca, in cazul in care Legea darii in plata va fi adoptata, programul „Prima casa” va fi suprimat, iar cetatenii nu vor avea niciun avantaj. „Nimeni nu va mai obtine o casa, investitori care sa construiasca noi case nu vor mai veni. Deci, cine are de castigat din aceasta lege? Raspunsul meu la aceasta intrebare este: nu stiu. Eu am o mica idee: va avantaja speculantii si pe nimeni altcineva. Nici clientii nostri nu vor beneficia, nici statul, nici clientii care sunt de conditie sociala modesta”, a spus directorul general al BRD.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!