AcasăOldBNR vrea sa-i scape pe bancheri de procese

BNR vrea sa-i scape pe bancheri de procese

Bogdan Olteanu asteapta de la Parlament o lege pentru solutionarea litigiilor bancare

Conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR)  evalueaza, in prezent, masurile pentru a solutiona diferendele dintre banci si clienti inainte de initierea de catre debitori a actiunilor in instanta.

Bogdan Olteanu asteapta de la Parlament o lege pentru solutionarea litigiilor bancare

Faptul ca tot mai multi romani castiga in instanta procese impotriva bancilor nu pare sa fie pe placul BNR, mai ales ca, fiind vorba de creditele in franci elvetieni (CHF), de exemplu, s-au creat cateva precedente favorabile pentru debitori, dar periculoase pentru bancheri. Unii bancheri au fost obligati sa plateasca despagubiri clientilor si sa le permita acestora plata ratelor la un curs valutar de cel mult 2 lei/CHF, si nu de peste 4 lei/CHF, cat este in prezent. Ca sa preintampine astfel de demersuri paguboase pentru banci, BNR a anuntat ca are  in vedere cateva solutii, evident, pentru protectia sistemului bancar.

Mediere sau arbitraj bancar

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a anuntat ieri, cu prilejul unui colocviu avand ca tema solutionarea alternativa a diferendelor in domeniul bancar, ca va propune un mecanism pentru rezolvarea litigiilor dintre clienti si banci. BNR are in vedere solutii precum medierea, arbitrajul sau o institutie publica independenta „Va trebui sa alegem o cale. O institutie cu competente pe toate domeniile, sau constatam si in aceasta situatie existenta unei specificitati a industriei financiare si a serviciilor financiare si necesitatea separarii domeniului pietelor financiare”, a spus Olteanu, mentionand ca BNR asteapta un act normativ pe aceasta tema din partea Parlamentului.

author avatar
Arpad Dobre
307 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger