AcasăOldBNR va impune discret platile cu cardul si cu smartphone-ul

BNR va impune discret platile cu cardul si cu smartphone-ul

Bogdan Olteanu (foto jos) incurajeaza inclusiv plata cu smartphone-ul, pentru reducerea nivelului economiei subterane

In Romania este neconstitutionala obligativitatea platii salariilor pe card, dar Banca Nationala a Romaniei va introduce in curand masuri de incurajare a cumparaturilor cu „plasticul” si cu telefoanele inteligente.

Bogdan Olteanu (foto jos) incurajeaza inclusiv plata cu smartphone-ul, pentru reducerea nivelului economiei subterane
Bogdan Olteanu

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, este vadit nemultumit ca tara noastra pare a fi singura din UE in care angajatorii nu sunt obligati sa vireze salariile angajatilor pe card. Olteanu crede ca acest fapt intretine functionarea economiei subterane, insa avertizeaza ca situatia se va schimba.

„Va asiguram ca suntem suficient de inteligenti si de sofisticati ca sa gasim mecanisme prin care sa incurajam platile prin intermediul cardurilor, prin telefoane inteligente si asa mai departe. (…) Vom gasi solutiile tehnice si constitutionale si cu respect fata de datele personale ale indivizilor”, a precizat Olteanu. El a lasat sa se inteleaga ca BNR nu doar va incuraja, ci chiar va oferi solutiile care sa permita impunerea, discret dar sigur, a platilor de orice fel cu mijloace prin care se poate urmari sursa si traseul banilor fiecarui contribuabil.

Economie subterana de 40 de miliarde de euro

Un raport al Visa Europe arata ca economia subterana din Romania este estimata pentru acest an la aproape 40 de miliarde de euro, respectiv 28% din PIB. Tara noastra ocupa locul doi in UE din acest punct de vedere, pe primul loc situandu-se Bulgaria, cu 30% din PIB. Potrivit Visa Europe, acest tip de economie  este estimata la 2.100 de miliarde de euro in 2013 in Europa, iar printre sursele care o alimenteaza se numara munca la negru si platile in numerar.

author avatar
Arpad Dobre
254 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger