AcasăOldBNR, la tribunal din cauza creditelor in franci elvetieni

BNR, la tribunal din cauza creditelor in franci elvetieni

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, se lauda ca institutia a castigat toate procesele intentate in urma politicii de supraveghere. El a mentionat ca BNR  va fi chemata din nou in instanta, din cauza creditelor in franci elvetieni.

BNR a castigat toate procesele care i-au fost intentate
Bogdan Olteanu, convins de justetea politicilor BNR

Bogdan Olteanu a precizat ca, in ultimii 12 ani, cele 57 de procese intentate pe tema politicii de supraveghere a BNR au fot castigate de institutie. „Am cerut o socoteala colegilor mei referitor la procese, la situatii in care decizii ale noastre in ceea ce priveste politica de supraveghere au fost contestate. Sunt 57 in ultimii 12 ani. 57 de procese am avut, le-am castigat pe toate”, a spus Olteanu. El a mentionat ca, in curand, reprezentantii institutiei vor fi chemati din nou in instanta. „Ni s-a spus ca vom fi chemati in instanta pe aceasta tema, a acordarii creditelor in franci elvetieni. Respectam instantele statului si ne prezentam in fata lor unde ne vom sustine cauza”, a spus Olteanu. El a tinut sa precizeze ca situatia din Romania a creditelor in franci elvetieni este diferita fata de cea din Ungaria. Acolo, ponderea acestor imprumuturi  in totalul portofoliului de credite ipotecare (de circa 11 miliarde de euro in echivalent) este de peste 60% (ajunsese la 70%), iar o treime dintre acestea au fost obtinute de autoritati locale, institutii similare din Romania neluand insa niciun franc de la vreo banca.

Masuri in Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat recent bancile din Ungaria ca au termen pana in noiembrie 2013 sa-si ajute clientii si sa suporte mare parte din deprecierea forintului fata de francul elvetian. In caz contrar, statul va impune tranformarea sumelor de plata din franci elvetieni in forinti, cu pagube imense pentru banci.

author avatar
Arpad Dobre
445 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger