AcasăOldBNR: Bancile pot pierde 2,8 miliarde de lei din cauza darii in...

BNR: Bancile pot pierde 2,8 miliarde de lei din cauza darii in plata

Banca Nationala a Romaniei estimeaza la 2,8 miliarde de lei pierderile bancilor ca urmare a aplicarii legii darii in plata, a declarat viceguvernatorul Liviu Voinea, in fata deputatilor de la Comisia Juridica, care discuta raportul de fond.

Evident, BNR porneste de la ipoteza ca toti cei care au credite cu o valoare mai mare decat valoarea de piata a garantiei vor da cheile caselor bancii.Pierderile bancilor generate de legea darii in plata depind de stimulentul debitorului de a lasa casa bancii pentru a inchide creditul ramas, iar acest stimulent creste cu cat diferenta dintre valoarea datoriei si valoarea casei e mai mare, a explicat Voinea. “Pe o estimare medie, impactul este de 2,8 miliarde de lei, la un sold total de 77 miliarde de lei”, a declarant oficialul BNR in fata Comisiei Juridice. Voinea a precizat ca aceste pierderi nu sunt intinse uniform la nivelul sistemului bancar, astfel ca unele banci vor suferi mai mult decat altele, si ca institutiile sunt nevoite sa aduca capital suplimentar. Deputatii nu s-au lasat convinsi de argumentul BNR si au adus aminte oficialilor bancii centrale ca au uitat sa ia in calcul ca bancile vor recupera aceste pierderi din vanzarea ipotecilor preluate. Voinea a replicat ca aceasta pierdere este neta, din care s-a scazut si banii incasati pe casa. El a precizat  ca BNR a luat in calcul ca vor da in plata toti cei care au credite cu o valoare a garantiei mai mica decat valoarea creditului, deci un loan-to-value de peste 100%. Alte ajustari de risc nu au fost incluse in calcule, a precizat Voinea. Pierderea in caz de default este intre 25 si 35%, potrivit datelor BNR, ceea ce inseamna ca, fara darea in plata, pierderea estimata este de 1,6 miliarde de lei. Legea darii in plata priveaza bancile de a mai recupera sume suplimentare de la debitori, prin vanzarea creantelor, astfel ca la aceasta pierdere s-ar mai adauga circa 250 de milioane de lei, scrie Profit.ro.

Un instrument de negociere cu banca

Clientii bancilor care au asistat la dezbaterile din Camera au declarat ca ei nu-si doresc sa dea in plata locuinta, ci sa aiba un instrument de negociere cu banca. “Cand ne adresam bancilor, fie pentru o pasuire, nu avem nici un fel de intelegere. Riscurile sunt de partea noastra, nu avem un parteneriat. Vrem sa intram intr-o negociere cu banca”, a spus unul dintre clienti parlamentarilor. De altfel, avocatul Ghorghe Piperea, autor al textului legii, spune ca darea in plata va fi un levier al clientilor in negocierile cu banca.

author avatar
National
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger