AcasăOldBNR a redus din nou dobanda-cheie, leul s-a apreciat

BNR a redus din nou dobanda-cheie, leul s-a apreciat

Mugur Isarescu nu e convins de succesul restructurarii creditelor

Conducere BNR a anuntat, ieri, reducerea dobanzii de politica monetara, de la 3,75%/an la 3,5%/an. Leul s-a apreciat, fapt ce va duce la majorarea dobanzii ROBOR si la cresterea ratelor la creditele in lei.

Mugur Isarescu nu e convins de succesul restructurarii creditelor

Reducerea dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an reprezinta un nou minim istoric, iar BNR a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii. Acestea din urma au fost reduse recent, eliberand in piata financiara aproximativ patru miliarde de lei, suficienti pentru repornirea creditarii. Scaderea de ieri a dobanzii cheie ar trebuie sa-i determine, in sfarsit, pe bancheri sa ieftineasca  simtitor imprumuturile, ale caror costuri se ridica in prezent la minimum 7%/an. Acest lucru este putin probabil, iar aprecierea de ieri a leului, ca urmare a masurii BNR, va avea un efect contrar. Dobanda ROBOR a crescut de la 1,8% la peste 3,5%, majorand ratele la imprumuturile in lei.

Reesalonarea creditelor, o vorba goala

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a aratat, ieri, sceptic in legatura cu mult trambitata masura a guvernului, de restructurare a creditelor pentru cei cu venituri mici si fara restante la plata ratelor. „Bancile nu ar avea motive prudentiale sau de afaceri pentru a reesalona creditele fara restante”, a declarat Isarescu.

author avatar
Arpad Dobre
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger