AcasăOldBNR a declansat razboiul impotriva lui Gheorghe Piperea

BNR a declansat razboiul impotriva lui Gheorghe Piperea

Bogdan Olteanu ii da lectii juridice avocatului Gheorghe Piperea

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romanie (BNR), Bogdan Olteanu, a lansat, oficial, polemica in care BNR s-a angajat impotriva avocatului Gheroghe Piperea, dupa adoptarea de catre Parlament a Legii darii in plata cu efect liberatoriu. Olteanu sustine ca Piperea face afirmatii neprofesioniste, ca emite „perle” juridice si ca face confuzii intre termenii prevederilor legale nationale si ale UE.

Bogdan Olteanu ii da lectii juridice avocatului Gheorghe Piperea

Bogdan Olteanu a decis sa clarifice pozitia juridica a BNR in raport cu propunerea legislativa privind darea in plata. El a anuntat, intr-o postare pe portalul Opinii BNR, ca directiile de specialitate ale institutiei se vor ocupa in aceste zile de „demontarea afirmatiilor false referitoare la numarul de persoane cu datorii restante, la numarul de familii aflate in pericol sa isi piarda locuinta si alte asemenea cifre aruncate in dezbatere cu grave neglijente privitoare la ordinul de marime”. Viceguvernatorul BNR l-a atacat virulent pe avocatul Gheorghe Piperea.

Gheorghe Piperea

„In interventii publice anterioare am demontat mai multe afirmatii neprofesioniste ale avocatului Piperea, legate de chestiunea supravegherii macroprudentiale, a conditiilor de conversie a creditelor in franci elvetieni, a altor imprejurari in care acesta a imbinat necunoasterea legislatiei europene cu reaua credinta. De aceasta data, (…)  numarul perlelor juridice este spectaculos”, a remarcat, ironic, Olteanu. El a citat o recenta afirmatie a lui Piperea, care sustine ca, potrivit art. 6 alin. 6 din Codul Civil, dispozitiile legii noi se aplica si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acesteia. Alineatul respectiv prevede ca „Dispozitiile legii noi sunt, de asemenea, aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acesteia, (…)  daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a legii noi”. Conform interpretarii lui Olteanu, contractul de credit este un act juridic, iar efectele sale sunt cele prevazute prin legea in vigoare la data incheierii actului, iar legea viitoare nu are putere retroactiva. „Confuzia avocatului Piperea, care se refera la alineatul 6, este regretabila”, arata viceguvernatorul BNR.

UE permite, nu impune darea in plata

Olteanu sustine ca argumentul initiatorilor legii darii in plata, conform caruia proiectul ar transpune si prevederile Directivei 2014/17/UE, este fals. Directiva cuprinde trei dispozitii care nu obliga la aplicarea darii in plata :

–         instituie obligatia statelor membre de a nu impiedica darea in plata prin acordul partilor;

–         obliga statele sa instituie masuri de facilitare a rambursarii sumelor inca datorate dupa executarea silita. Facilitarea nu inseamna scutire;

–         exclude de la aplicare contractele in vigoare la data punerii in aplicare a Directivei.

Olteanu avertizeaza ca o consecinta negativa a adoptarii legii va fi majorarea avansului minim obligatoriu la creditele ipotecare. „O evaluare pesimista poate duce avansul astfel impus pana la 50% din credit, una optimista il va situa peste 35%”, a spus viceguvernatorul BNR. Pe de alta parte, conducerea BNR a intervenit, ieri, pe langa presedintele Klaus Iohannis, pentru ca acesta sa nu promulge legea darii in plata.

author avatar
Arpad Dobre
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger