AcasăOldBCR a batut in instanta Protectia Consumatorului

BCR a batut in instanta Protectia Consumatorului

Instantele nu pot trece peste termenii conveniti de parti in contractele de creditare

Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat recent, in procesul initiat de Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor (ANPC), stabilind prin hotarare lipsa de clauze abuzive in contractele de credit ale clientilor BCR. Banca sustine ca actiunea ANPC a fost considerata ca lipsita de temei, iar debitorii aflati la originea sesizarii initiale au agreat individual angajamente de conciliere cu BCR.

Instantele nu pot trece peste termenii conveniti de parti in contractele de creditare

Reprezentantii BCR sustin ca majoritatea cauzelor ajunse la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care au vizat dobanda variabila, s-au solutionat irevocabil in favoarea BCR pe baza urmatoarelor motivatii:

–         este incorecta constatarea identitatii intre „dobanda de referinta variabila” si EURIBOR;

–         nicio instanta nu are permisiunea de a trece peste termenii conveniti de parti in contract, interpretand gresit sau atribuind alt inteles angajamentului contractual al partilor;

–         toate clauzele din contractele supuse analizei sunt clare si exprima vointa reala a partilor, care au convenit in privinta modului de determinare a dobanzii variabile.

Precizari si avertismente

Istoric, dosarele avand ca obiect actiuni colective formulate impotriva BCR, au fost, in majoritatea cazurilor, respinse ca neintemeiate atat pe fond cat si la apel la Curtea de Apel Bucuresti. Aceasta deoarece instantele au stabilit ca debitorii au avut posibilitatea:

–         sa reflecteze asupra conditiilor de creditare si costurilor;

–         negocierii nivelului de dobanda, inclusiv a tipului de dobanda;

In plus, comisioanele de administrare si riscuri intra in costul total al creditului, pe care consumatorul l-a contractat prin demers propriu, asadar se presupune ca stia ce face. In plus, reprezentantii bancii dau si un avertisment clientilor reclamagii. „BCR  respecta legea, cadrul de reglementare si rolul autoritatilor de protectie a drepturilor consumatorilor, insa va contracara cu fermitate toate pretentiile pe care le considera lipsite de valabilitate”, ne-au declarat reprezentantii bancii, precizand ca recenta decizie a Tribunalului Bucuresti nu este definitiva.

 

author avatar
Arpad Dobre
329 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger